Ga naar Content

Mogen beroepschauffeurs nog wel met de ferry naar Engeland?

IJMUIDEN - Vanwege een nieuwe mutatie in het coronavirus, dat rondgaat in het Verenigd Koninkrijk, heeft de Nederlandse overheid besloten dat er geen passagiers meer vervoerd mogen worden tussen de landen. Dat betekent dat er ook geen passagiers meer mee mogen op de ferry tussen IJmuiden en Newcastle. Beroepschauffeurs mogen de overtocht nog wel maken, vertelt NH Nieuws-verslaggever Fred Segaar bij De Ontbijttafel op NH Radio.   

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Hij zit boven op het dossier en hij zag de sluiting voor passagiers al aankomen. "Als je weet hoe ernstig de situatie met het gemuteerde coronavirus in Engeland is, dan kon je er op wachten dat de grenzen dicht gingen. Eerst werd alleen het vliegverkeer plat gelegd, maar toen later ook de trein werd stilgelegd, kon je er op wachten dat de ferry’s aan de beurt kwamen. Dat gebeurde gisteren aan het begin van de avond."

Segaar vertelt dat op dat moment de beroepschauffeurs de overtocht nog wel mochten maken, in tegenstelling tot 136 toeristen die werden tegengehouden toen ze vanuit Newcastle wilde vertrekken. Het verbod voor passagiers geldt in ieder geval tot 1 januari.

Lees ook

Over de financiële gevolgen voor de rederij maakt Segaar zich nog geen grote zorgen: "DFDS is een grote rederij uit Denemarken en vaart over de hele wereld. De ferry tussen IJmuiden en Engeland is hier slecht een klein onderdeel van", legt hij uit.

De laatste tijd namen, vanwege corona, al veel minder mensen de ferry dan normaal. "Vroeger gingen er 900 mensen aan boord, nu nog niet eens 100. De vracht ging wel door en daar moesten ze het van hebben. Doorvaren is eigenlijk in alle omstandigheden beter dan stil liggen. Je mag dus hopen dat ze door kunnen gaan."

Segaar vertelt dat de ferry vandaag rond 11.00 uur aankomt in IJmuiden. "Maar of de ferry dan nog terug mag naar Engeland? Daar is nu echt nog geen zinnig woord over te zeggen."

Risico's

Ondertussen laat vakbond FNV weten vraagtekens te zetten bij de uitzondering voor het goederenverkeer om van en naar Engeland te reizen. "Ik ben echt geneigd te adviseren om niet te gaan", zei Willem Dijkhuizen van FNV Transport vanmorgen op Radio 1. "De risico's op dit moment zijn zo groot. Zolang daar onduidelijkheid over is, ook over de risico's die ze lopen, zou ik me twee keer afvragen of we dat zouden moeten doen en of het wel slim is."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]