Ga naar Content

Start Datacenter Academy Schagen: werken aan banen voor de toekomst

SCHAGEN - Het ROC Kop van Noord-Holland in Schagen start in januari met de Datacenter Academy. Het is een mbo-opleiding in samenwerking met Microsoft voor 'banen van de toekomst': werk in en met digitaliseren. Vooral de komst van datacenters in Middenmeer jaagt de vraag aan naar technisch personeel. "Dit betekent zeker een boost voor de regio."

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

In de lokalen van het ROC in Schagen is een realistisch model van een datacenter gebouwd. Doel is om studenten, maar ook mensen die al in het arbeidsproces zitten, op te leiden of om te scholen. Opleidingsmanager Erik Koopmans: "Dit is voor banen van de toekomst. Datacenters worden met grote snelheid gebouwd in onze regio. Er is behoefte aan kennis bij bedrijven en personeel en zij kunnen die kennis hier vergaren."

Wasmachine

Omdat in allerlei sectoren steeds meer werkzaamheden zijn gedigitaliseerd, moet ook het  onderwijs zich aanpassen, zegt Koopmans: "Er is een grote kentering gaande, buiten de datacenters om. Kijk maar naar de monteur van de wasmachine. Die kwam vroeger de slang aansluiten en de elektriciteit, maar nu moet de wasmachine ook worden aangesloten op het wifi-netwerk. Daarom starten we ook binnenkort ook met de Internet Of Things Academy."

Lees ook

Koopmans ziet ook andere belangrijke sectoren in de regio die baat hebben bij personeel dat met digitale apparatuur werkt. "In de thuiszorg voor het instellen en configureren van hart-controlekastjes. Maar ook in de landbouw, kassen zitten tegenwoordig vol sensoren om de gewassen in de gaten te houden."

"De Datacenter Academy betekent een enorme boost voor de regio", stelt Koopmans. "We creëren werkgelegenheid en we bieden ook meteen de mogelijkheid om mensen op te leiden. Daarmee maken we de regio aantrekkelijk en houden we de regio ook aantrekkelijk om hier te blijven wonen en te werken."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Banen van de toekomst in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.

Lees ook