Ga naar Content

Uien, bites en robots in het land: steeds meer digitale hulp voor akkerbouwers

ANNA PAULOWNA - Een app op de telefoon, een laptop waar ook ter wereld: akkerbouwer Simon Wilms kan overal vandaan de opslag van zijn uien en aardappelen regelen. Eén van de grote voordelen van digitalisering en automatisering in de landbouw. "Ik kan zo de kwaliteit van mijn product steeds beter in de gaten houden."

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

In de koelcel op het bedrijf van Simon Wilms staat zo'n 30 ton witte uien klaar voor transport. "Vorig jaar september geoogst en nog steeds goed van kwaliteit. Mede dankzij de digitalisering zijn we in staat de uien zo lang te bewaren dat we tot eind juni goede uien van Nederlandse bodem hebben."

Opa

"We hebben verschillende programma's op de computer voor luchtvochtigheid en koeling. Voorheen moesten we alles handmatig instellen. We maken nog steeds wel een rondje door de koelcel, maar het computersysteem houdt alle klimaatbeheersing heel nauwkeurig in de gaten houden. Ook als we er niet zijn."

De opa van Simon was er al vroeg bij met digitaliseren. "Hij was een van de eerste hier die met een computertje op zolder zat. Hij vond het wel interessant. Langzamerhand wordt het steeds meer. Overheidsinstanties die alles digitaal doen, de administratie, maar ook programma's voor het uitrijden van kunstmest."

"Kunstmestprogramma laden op de pc, sd-kaartje in de trekker en klaar"

simon wilms, akkerbouwer

Simon laat zien hoe hij op zijn kantoor het uitrijden van kunstmest regelt. "Ik heb alle gegevens van het perceel in de computer staan. Via de website kan ik de soort en hoeveelheid kunstmest laden op een SD-kaartje. Dat overzetten op het systeem van de trekker en klaar."

Zelfs het uitrijden van de kunstmest is digitaal geregeld. De trekker volgt een spoor door de uien via GPS. De boordcomputer houdt bij welke rijen zijn bemest. "Zo overlappen we nooit meer en dat bespaart kosten." Dankzij de GPS-tracking heeft Simon tijdens het rijden letterlijk zijn handen vrij voor de administratie op zijn telefoon. "Dit perceel heet Razend Zwin. Ik geef de hoeveelheid mest op en als ik thuiskom, is alles geregistreerd."

Schoffelrobot 

Over tien tot twintig jaar ziet de landbouw er heel anders uit, verwacht Simon. Terwijl hij een polletje gras tussen de uien weghaalt, komt een grote wens omhoog: "Er rijden dan misschien wel schoffelrobots op het land om onkruid te wieden. Ik denk ook dat we veel minder trekkers zullen zien in het land. Ik ben onwijs benieuwd wat de toekomst ons brengt."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over digitalisering in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.