Ga naar Content

Regels voor grote winkelketens aangescherpt, Action en Wibra moeten deuren sluiten

NOORD-HOLLAND - Grote winkelketens als Action en Wibra mogen tóch niet hun deuren openen. Eerder hadden de grote winkelketens aangekondigd vandaag open te gaan met alleen het essentiële assortiment. Dit zorgde voor veel onduidelijkheid, waarna het kabinet heeft overlegd en besluit de regelgeving aan te scherpen. Ook Hema heeft besloten de deuren van haar winkels te sluiten.

Beeld ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Er ontstond de afgelopen dagen veel onduidelijkheid over welke winkels open mogen en wat essentieel is of niet. Na kabinetsoverleg zojuist is besloten dat alleen winkels die meer dan 70 procent van hun omzet uit essentiële producten zoals levensmiddelen, drogisterij-artikelen en diervoeding halen open mogen blijven.

Eerder was ook de regel dat winkels nu nog open mogen blijven zolang het assortiment uit meer dan 30 procent uit levensmiddelen bestaat. Op basis van die uitzondering, wilden grote winkelketens als Action en Wibra toch opengaan. Dat houdt het kabinet nu tegen.

Ook het warenhuis Hema heeft besloten de deuren van alle filialen vanaf morgen te sluiten, nadat de regels voor niet-essentiële winkels zijn aangescherpt.

Opengaan Action en Wibra

Vanochtend werd bekend dat de 400 winkels van winkelketen Action vanmiddag de deuren zouden openen, nadat zij een dag eerder hun deuren vanwege de lockdown hadden gesloten. Het openen leidde ook bij het personeel van de keten tot onrust, vertelt een anonieme bedrijfsleider:

"Er werd vanuit het hoofdkantoor aan alle bedrijfsleiders medegedeeld dat we onze winkels vandaag om 12.00 uur verplicht moesten openen. Dat heeft tot veel boosheid en onbegrip geleid onder het personeel. Er werken hier veel mensen met kinderen, die dus verplicht moesten komen en waar thuis nu de opa’s, oma’s en buren aan het oppassen zijn", vertelt ze anoniem.

Dat de winkels opengaan is afgestemd met het ministerie van Economische Zaken en onze branchevereniging, zei woordvoerder van Action Yvette Mol. De winkel voldeed immers aan de regels die de overheid als voorwaarde stelde om open te gaan, vond zij. "Bij de Action betreft 40 procent van de omzet essentiële artikelen. Denk aan was- en schoonmaakmiddelen, shampoo, handgel, wc-papier, dierenvoeding, eet- en drinkwaren en nog veel meer." Alle niet-essentiële producten zijn afgedekt en bij de kassa ook niet te scannen.

Toch leken niet alle Actions in Noord-Holland aanstalten te maken om open te gaan, want bij de Action in het winkelcentrum Il Palazzo in Alkmaar was het vanochtend nog (heel) stil.

Tekst gaat verder onder foto.

Kledingketen Wibra meldde deze week aan het personeel ook te mikken op een opening vandaag, blijkt uit een intern bericht. Zo mogen afdelingen met schoonmaakmiddelen, etenswaren en diervoeding openblijven en moet de rest worden afgeschermd. De winkelketen Xenos wilde vanaf vandaag zijn elf zogeheten 'foodstores' openen. Dat zijn winkels waarvan het assortiment voor driekwart uit voedingsmiddelen bestaat.

Zorgen over opening

Bestuurder van vakbond FNV Handel Linda Vermeulen uitte direct haar zorgen over de aangekondigde opening van grote winkelketens. "Het is schandalig. Ze verkiezen omzet boven gezondheid. Ik krijg veel bezorgde en boze mensen aan de telefoon", zegt ze.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het wordt tijd dat het kabinet regels stelt voor de grote winkelketens, benadrukt Vermeulen.

Met de beslissing van het kabinet om de regelgeving voor grote winkelketens aan te scherpen, is zojuist aan deze oproep gehoor gegeven.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]