Noord-Holland

NL
V

Hema-winkels gedeeltelijk open, maar 'geen plek om te funshoppen'

15 december 2020, 11.32 uur · Aangepast 15 december 2020, 18.49 uur · Door Anouk Jongeneel

NOORD-HOLLAND - Hema-winkels blijven gedurende de nieuwe lockdown open, al zullen ze alleen essentiële artikelen verkopen. Wat die essentiële artikelen zijn, is afgestemd met de branchevereniging, laat het bedrijf weten. "Wij weten niet waar je anders babyspullen kan kopen op dit moment", vertelt woordvoerder van het bedrijf Frederike van Urk aan NH Nieuws. 

Hema Assendelft - Inter Visual Studio / Pascal Fielmich

Medewerkers zijn vannacht en vanmorgen bezig geweest om de winkels klaar te maken, vertelt Van Urk. "We hebben de niet-essentiële producten in de winkel afgezet, die worden uit de winkels gehaald. " Wat essentiële en niet-essentiële producten zijn, hebben ze kortgesloten met de branchevereniging warenhuizen. "We hebben dat natuurlijk niet zelf verzonnen, we hebben met de branchevereniging richtlijnen opgesteld waar we ons streng aan gaan houden. En het kan natuurlijk altijd beter."

Babyspullen en taarten 

Niet iedereen zal babyspulletjes en taarten essentieel vinden. Van Urk denkt daar anders over: "We zouden niet weten waar je op dit moment een nieuw rompertje voor je baby moet kopen als die er uit gegroeid is. De taarten vinden wij ook van belang omdat het voor een kind dan tóch nog een leuke verjaardag kan worden." Hema heeft naast winkels ook een grote banketbakkerij. 

Essentieel of niet? 


Een Kamerbrief over essentiële onderdelen in een niet-essentiële winkel biedt duidelijkheid Zo mogen niet-essentiële winkels open als die ten minste 30 procent essentiële artikelen verkocht.

De Hema mag dus open, maar alleen om essentiële spullen te verkopen als die voorheen zeker 30 procent van de omzet uitmaakten.

Inter Visual Studio / Pascal Fielmich

Van Urk wil duidelijk maken dat mensen niet zomaar moeten komen winkelen. "Hema is op dit moment geen plek om te funshoppen." Daarnaast wil ze ook niet dat mensen 'onnodige' dingen bestellen om thuis te laten bezorgen. "Denk even na over wat je bestelt, de pakketbezorgers hebben het al heel druk. Pakketten ophalen in de winkel staat ook even on hold. Het is voor ons ook enorm schakelen, we zijn nog geen vierentwintig uur onderweg."

Verslaggever Samanta de Groot van NH Radio is vanmorgen in de Hema in winkelcentrum De Mare in Alkmaar geweest. Hier kon zij op dat moment ook een leesbril kopen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]