Start van hoofdcontent

AALSMEER

nl

Gemeente verbiedt heropening Poolse supermarkt Aalsmeer

10 december 2020, 21.52 uur · Aangepast 11 december 2020, 07.10 uur · Door Jouri Bakker

AALSMEER - De Poolse supermarkt aan de Aalsmeerse Ophelialaan, die in nacht van maandag op dinsdag door een explosie en de daaropvolgende brand werd verwoest, mag van de gemeente de deuren voorlopig niet heropenen. "De schrik zit er bij bewoners en ondernemers flink in", aldus burgemeester Gido Oude Kotte.  

Poolse supermarkt in Aalsmeer in december 2020 - Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De gemeente verklaart het besluit vanavond in een persbericht. "De explosie heeft direct gevaar opgeleverd voor de veiligheid van de bewoners van omliggende woningen en nabijgelegen winkels. Ook heeft een dergelijk incident veel impact in onze hele gemeenschap. Niet alleen op het moment zelf, maar ook in de periode daaropvolgend." 

Behalve in Aalsmeer werd in diezelfde nacht ook een Poolse winkel met dezelfde naam (Biedronka) in het Noord-Brabantse Heeswijk-Dinther door een explosie getroffen. In de nacht van dinsdag op woensdag volgde een explosie bij opnieuw een Biedronka-winkel, ditmaal in Beverwijk; die laatst is van dezelfde eigenaar als die in Aalsmeer. 

'Bewoners en ondernemers in de Ophelialaan zijn erg ongerust en vrezen voor herhaling'

Burgemeester gido oude kotte

Bij de explosie in Aalsmeer, raakten behalve de Poolse supermarkt zelf, ook enkele naastgelegen winkels en woningen beschadigd. Net als een auto die voor de deur van de winkel geparkeerd stond.

De gemeente Aalsmeer laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is en de politie nog altijd in het duister tast over het motief voor de explosies. "Hiermee bestaat er mogelijk een verhoogd risico op opnieuw een openbare ordeverstoring", aldus de gemeente.  

De hengelsportwinkel ernaast heeft uren vol rook gestaan en alles is zwart - Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Zoals gisteren al bleek uit gesprekken die NH Nieuws met andere ondernemers uit de buurt voerde, onder meer met de eigenaar van een andere Poolse supermarkt in Aalsmeer, heeft de explosie ook volgens burgemeester Oude Kotte een 'enorme impact' op de buurt.

"Vooral de onduidelijkheid over de toedracht van de explosie, en de twee vergelijkbare incidenten in andere plaatsen, maakt dat bewoners en ondernemers in de Ophelialaan erg ongerust zijn en vrezen voor herhaling."  Tekst gaat door onder artikel

De eigenaar van de Biedronka's in Aalsmeer en Beverwijk, Mohamed Mahmoed , liet aan NH Nieuws weten dat hij vermoedde dat de explosies een concurrentiemotief hebben. De eigenaar van de Biedronka in Noord-Brabant, net als hij een man met Koerdische achtergrond, kende hij voor de explosies echter niet, aldus Mahmoed.  Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Gezien de schade aan de winkel ligt het overigens niet voor de hand dat de winkel snel had kunnen heropenen, als dat wel had gemogen. De ochtend na de explosie spraken we met de eigenaar. "Dit doen alleen lafaards", zei hij. Bekijk hieronder het interview. 

Explosie legt Poolse supermarkt in as - NH Nieuws

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]