Ga naar Content

Ultimatum voor Schipholbaas Benschop: "Wij eisen een leefbaar loon"

SCHIPHOL - Tientallen Schipholmedewerkers voeren maandag actie voor meer loon en betere werkomstandigheden op de luchthaven. De actievoerders zullen van Schiphol Plaza naar het hoofdkantoor lopen en Schipholtopman Dick Benschop daar confronteren met een ultimatum. Benschop krijgt van hen tot 1 februari om orde op zaken te stellen, anders volgen er stakingen.

Actievoerders bij een protest in 2019 op Schiphol - Foto: FNV Schiphol

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Aan de actie van maandag doen beveiligers, passagiersmedewerkers, schoonmakers en platform- en bagagemedewerkers mee, meldt organisator FNV Schiphol. De vakbond benadrukt dat de mars naar het hoofdkantoor 'coronaproof' zal zijn. Het personeel zal de directie van Schiphol een aftelklok naar 1 februari 2021 aanbieden.

Joost van Doesburg, campagneleider voor FNV Schiphol: "Voor die tijd eisen we dat de Schiphol Group met een fatsoenlijke ondergrens komt voor een leefbaar loon, vaste banen en veilige en gezond werk. Zo niet dan start op 1 februari een actietraject waarbij werkonderbrekingen niet uitgesloten zijn."

FNV vindt dat Schiphol 'koste wat kost' de goedkoopste luchthaven van Europa wil zijn, waarbij het personeel aan het kortste eind trekt. Op Schiphol zijn acht verschillende afhandelingsbedrijven actief die elkaar allemaal de tent uit concurreren, zo stelt de vakbond. Op het platform van de luchthaven is het aantal veiligheidsincidenten volgens FNV 'torenhoog'.

Wirwar

Niet alleen FNV maakt zich zorgen om de werkomstandigheden, ook vanuit de Tweede Kamer is kritiek op Schiphol en op minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De Nederlandse staat is voor 70 procent aandeelhouder van Schiphol en volgens de SP-fractie kan de minister ervoor zorgen dat er einde komt aan de wirwar aan afhandelingsbedrijven, de lage lonen, de hoge werkdruk en de onzekere contracten.

Reactie Schiphol

Schiphol laat NH Nieuws in een reactie weten dat de luchthaven zich al jaren inzet voor fatsoenlijke cao’s op de luchthaven. "De vakbonden hebben overeenstemming bereikt met schoonmaakbedrijven en beveiligingsbedrijven over cao’s voor hun sector. Er wordt nu gesproken tussen afhandelingsbedrijven en vakbonden over een cao voor de afhandelingsector. Wij hebben ons ingespannen dat die partijen deze cao tot stand brengen. Zelf hebben we onlangs met de vakbonden een cao en sociaal plan afgesproken."

Volgens een woordvoerder zal Dick Benschop de aftelklok niet zelf in ontvangst nemen.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]