Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Medische mondkapjes voor het eerst in de supermarkt te koop

5 december 2020, 13.02 uur · Aangepast 6 december 2020, 17.41 uur · Door Elise Spetter

HAARLEM - Supermarkten verkopen voor het eerst mondkapjes die het RIVM geschikt acht voor contact met coronapatiënten. Deze zijn bij vijf Albert Heijn-filialen in Haarlem en Zaanstreek te koop.  

Medische mondkapjes te koop in vijf AH-filialen - NH Nieuws

Dat meldt De Telegraaf. De mondkapjes van het type IRR zijn 'van eigen bodem', want worden geproduceerd in Nederland. Het bedrijf hierachter is de Hollandse Mondkapjesfabriek (HMK)

Medische mondkapjes waren tot nu toe nauwelijks verkrijgbaar voor burgers. Vooral in het begin van de coronacrisis was er sprake van schaarste. Tot dusver waren in de supermarkten alleen niet-medische mondkapjes te koop. 

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat namens de regering verantwoordelijk is voor de inkoop en verspreiding van mondkapjes, heeft naar eigen zeggen inmiddels voldoende voorraad opgebouwd. 

Hollandse Mondkapjesfabriek

HMK Medical is één van de vier fabrieken die in allerijl in Nederland werden opgezet, toen bij het uitbreken van de coronacrisis een groot tekort aan mondkapjes bleek.

De Haarlemse stoffeerder van auto- en treinstoelen kocht vier machines uit China, die de 3-laags medische kapjes samenstellen. 

Medische en niet-medische mondkapjes 

Het verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes heeft te maken met de bescherming. Een medisch-mondkapje beschermt jouzelf tegen invloeden van buitenaf. Een niet-medische mondkapje doet dit niet, maar kan de mensen in jouw omgeving wel beschermen als je het mondkapje zorgvuldig draagt.

Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje in Nederland verplicht in winkels, musea, gemeentehuizen, stations, parkeergarages en bij het tankstation. Ook in theaters en concertzalen moet je er een op als je niet op je plek zit. Tijdens rijles en bij de kapper moet ook een mondkapje gedragen worden. De mondkapjesplicht geldt voor kinderen vanaf 13 jaar.

Wie dit niet doet, riskeert een boete van 95 euro. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]