Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse mondkapjesfabriek schroeft productie richting mondkapjesplicht op

28 november 2020, 12.30 uur · Aangepast 28 november 2020, 15.06 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - Pas in juni rolden de eerste mondkapjes in de Haarlemse mondkapjesfabriek van de band, vooral bestemd voor medische zorginstellingen. Nu per 1 december de mondkapjesplicht wordt ingevoerd, verdubbelen ze de productie zodat ook de Nederlandse particulier ze kan kopen.

Mondkapjesfabriek op volle toeren - NH Nieuws / Geja Sikma

HMK Medical is één van de vier fabrieken die in allerijl in Nederland werden opgezet, toen bij het uitbreken van de coronacrisis een groot tekort aan mondkapjes bleek. De Haarlemse stoffeerder van auto- en treinstoelen kocht vier machines uit China, die de 3-laags medische kapjes samenstellen. 

Tot nu toe rollen er 600 duizend kapjes per week van de band, maar dat wordt de komende weken verdubbeld. "Theoretisch zouden we tot in de buurt van de 2 miljoen kapjes in de week kunnen gaan, maar dan zouden we 24 uur vol continu moeten gaan draaien", vertelt financieel directeur Paul Buskermolen van HMK Medical.

Om de doelstelling van 1,2 miljoen te halen, moeten er wel vanaf nu twee shifts per dag worden gedraaid en ook op zaterdag. Maar daarvoor moeten wel mensen opgeleid worden die de techniek van de machines snappen en kunnen ingrijpen bij storingen en onderhoud. Want ook dat staat nog in de kinderschoenen in Nederland. 

"Theoretisch zouden we ongeveer twee miljoen kapjes in de week kunnen maken"

Paul Buskermolen, HMK Medical

De mondkapjes worden nu ook in kleinere hoeveelheden verpakt, die ook in een paar Haarlemse en Zaanse supermarkten komen te liggen. Daarvoor zijn de contracten al rond. En ook de prijs van deze Haarlemse mondkapjes met oranje elastiekjes worden iets beter voor de portemonnee voor de gewone burger, door de grondstoffen die na de piek in de coronacrisis goedkoper zijn geworden. Maar Buskermolen is zich er wel van bewust dat HMK nooit zal kunnen concurreren met Chinese mondkapjes, door onder ander de lagere arbeidskosten in China.

Maar volgens de directeur zijn steeds meer mensen bereid om voor Nederlandse kwaliteit te betalen. De kapjes zijn IIR-gecertificeerd. "Er gaat altijd wel iets doorheen en ook wel er langs, maar het is getest op meer dan 98 procent filtercapaciteit", vertelt Buskermolen aan NH Nieuws in onderstaande video. 

Medische 2R mondkapjes uit Haarlem nu ook voor consumenten - NH Nieuws

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]