Ga naar Content

Haarlems bedrijf wil 1,5 miljoen mondkapjes per week maken

HAARLEM - De nieuwe Haarlemse mondkapjesfabrikant HMK Medical wil zijn productie de komende tijd flink opvoeren. In oktober verwacht het bedrijf 700.000 mondkapjes per week te produceren, waar dit nu nog op ruim 400.000 stuks ligt. Uiteindelijk is het doel een wekelijkse productie van 1,5 miljoen stuks te halen.

In Haarlem wordt de productie van mondkapjes opgevoerd - Foto: Foto HMK

De Haarlemse ondernemer Sander Borchart vond het bij het uitbreken van de coronacrisis ergerlijk dat mondkapjes vooral uit Azië kwamen en voor woekerprijzen werden verkocht. Met technieken overgenomen uit zijn stofferingsbedrijf voor voertuigen, maakt hij sinds juni 3-laags mondkapjes.

De maskers hebben een IIR-certificering en dat maakt ze geschikt voor veel professionals. Paul Buskermolen, financieel directeur van HMK Medical: "Dit zijn maskers die in operatiekamers en bij tandartsen en mondhygiënisten gebruikt worden, maar ze zijn ook door treinreizigers te dragen."

Werknemers uit UWV-hoek

Sinds juli verkoopt het bedrijf, dat vrijdag officieel wordt geopend, de mondkapjes in binnen- en buitenland. In eerste instantie schatte HMK, dat staat voor Hollandse Mondkapjes, op een productie van 2,4 miljoen per week te komen. "Dit zou technisch gezien nog steeds mogelijk zijn", zegt Buskermolen. "Maar we draaien nu zestien uur per dag en nog geen 24 uur. Ook zijn de machines, die uit China komen, storingsgevoeliger dan gedacht, en het technisch opleiden van personeel kost tijd." Het bedrijf neemt vooral 'mensen aan uit de UWV-hoek die door de coronacrisis hun werk zijn verloren'.

De mondkapjes worden met witte of oranje elastieken gemaakt. "De oranje elastieken slaan voornamelijk in Engeland goed aan. Ze zien dit als een goede certificering van een Nederlands product", vertelt Buskermolen. Uiteindelijk wil het bedrijf verder uitbreiden door ook andere spullen voor de zorg zoals operatiejassen te produceren. De machines daarvoor komen idealiter uit Europa en niet, zoals nu nog, uit China.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]