Ga naar Content

Raad van State hint op aanpassingen Enkhuizerzand: 'Als dat nodig is, doen we dat'

ENKHUIZEN - Tegenstanders van de ontwikkeling van recreatiegebied Enkhuizerzand en de gemeente stonden tegenover elkaar bij de Raad van State. De tegenstanders willen de bouw van een vakantiepark met 160 huisjes voorkomen. Zover lijkt het voorlopig niet te komen.  

Een dronebeeld van het Enkhuizerzand - Foto: NH Nieuws

Want ook al laat de uitspraak van de Raad van State nog even op zich wachten, de bestuursrechter wekte de suggestie dat de gemeente de tijd krijgt om onvolkomenheden in het project te herstellen. Het leidde tot een tevreden reactie bij de IJsselmeervereniging. De club die samen met het Comité Behoud Enkhuizerzand vooral de bouw van een vakantiepark met 160 huisjes probeert te voorkomen, omdat het ten koste zou gaan van de natuur en de historische Westfriese Omringdijk. 

Goede hoop voor aanpassing project

"Dit geeft goede hoop. We moeten afwachten wat de uitspraak gaat worden en wat de gemeente moet herstellen. Maar het zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat uit nieuw onderzoek blijkt dat huisjes niet zes, maar bijvoorbeeld maar vier meter hoog mogen worden. Dan is een belangrijk punt van ons verzet van de baan", legt Auke Wouda namens de IJsselmeervereniging uit. 

Op verschillende punten waren de bestuursrechters kritisch tijdens de zitting. Bijvoorbeeld over het ontbreken van een maximum aan camperplaatsen en over dat niet duidelijk was vastgelegd of er aan de noordkant een wandelpad moet komen. 

Wethouder niet bezorgd 

Wethouder Erik Struijlaart zegt zich geen zorgen te maken om de uitspraak. "Als ik hoor wat de Raad van State zegt, zouden er best wat kleine dingen moeten worden aangepast. Maar eerder werd al duidelijk dat de kaders van het plan een goede basis zijn. Als aanvullend onderzoek nodig is, zullen we dat uiteraard graag doen."

Ook al zou er extra onderzoek moeten worden gedaan, dan betekent dat volgens de wethouder geen vertraging van het project. "De ontwikkeling zoals het nu gaat, hoort bij het plan. We vinden het belangrijk dat iedereen z'n zegje moet kunnen doen en dat we het beste plan krijgen om Enkhuizen nog mooier op de kaart te zetten."

Bekijk hier het interview met wethouder Erik Struijlaart. Tekst gaat verder onder de video.

Wethouder Erik Struijlaart over het Enkhuizerzand en de Raad van State - NH Nieuws

In principe is de uitspraak over zes weken, maar dit kan gezien de ingewikkelde zaak en de kerstperiode zomaar langer duren. Mocht het zover komen dat de gemeente tijd krijgt om zaken te herstellen, dan worden die op een later tijdstip alsnog voorgelegd bij de Raad van State.

Tenzij de tegenstanders daarna afzien van hun bezwaren, al lijkt dat na vandaag ver weg.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]