Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Hilversumse arts blikt terug op verblijf in vluchtelingenkamp Samos: "Bizarre tijd"

25 november 2020, 08.00 uur · Aangepast 25 november 2020, 08.58 uur · Door Carlijn Kolk

HILVERSUM - De Hilversumse arts Jeanine van Ancum zit alweer ruim drie maanden op het Griekse eiland Samos om vrijwillig te helpen in het vluchtelingenkamp. Tijd om alle gebeurtenissen eens de revue te laten passeren. 

Jeanine van Ancum

Het is een tijd geleden dat Jeanine wat van zich heeft laten horen. Waar ze normaal elke week een vlog voor NH Nieuws maakte, lukte dat de afgelopen weken vanwege de drukte niet meer. 

Ze vertelt dat er opnieuw twee branden in het kamp zijn geweest met behoorlijk wat impact. Hierbij zijn meerdere containers afgebrand waar hele families in woonden. Dit betekent dat er zo'n 1.000 mensen zonder spullen zijn komen te zitten. "Dit is wel het heftigste wat we tot nu toe hebben meegemaakt", vertelt de arts.

Bekijk in de vlog wat voor gevolgen de brand nog meer heeft: 

Hilversumse arts blikt terug op haar tijd in het vluchtelingenkamp Samos: "Bizarre tijd" - NH Nieuws

Terugblik

Verder laat ze weten hoe ze de drie maanden op Samos heeft beleefd. Zo schetst ze de situatie toen ze aankwam in de kliniek en bleek dat er eigenlijk te weinig mensen waren. "Omdat ik het werk in die eerste week zo geweldig vond, heb ik vrij snel besloten om langer op het eiland te blijven en als medisch coördinator te helpen."

Een week later veranderde alles plotseling drastisch. Het kamp ging op slot door corona en ze moest in quarantaine. De kliniek is in totaal ruim twee weken dicht geweest. "En de moed was me in de schoenen gezakt na meerdere (verschrikkelijke) gesprekken met Griekse autoriteiten en non-profit organisaties met ieder hun eigen achterliggende agenda en wensen. Het prioriteren van de (basis)behoeftes van de vluchtelingen was in deze gesprekken ver te zoeken", vertelt ze.

Dit zorgde voor spanningen in het kamp en het resulteerde uiteindelijk in twee kleine branden in het kamp. Nadat ze hun kliniek net buiten het kamp hadden opgezet, leek alles weer de normale kant op te gaan. Er waren nog maar een paar coronapatiënten in isolatie en de maatregelen werden langzaamaan opgeheven.

Jeanine van Ancum

Oneerlijk

Maar toen kwam een aardbeving en later twee grote branden. Omdat er nu dus een grote vraag is naar niet-medische en medische items die verloren zijn gegaan in de brand, staat er dagelijks een lange rij bij de kliniek voor van alles en nog wat: luiers, kleding, medicatie, zeep, etc. "We hebben niet de capaciteit om iedereen van spullen te voorzien, dus we moeten veel mensen teleurstellen en wegsturen. Dit zorgt bij mij voor een verschrikkelijk oneerlijk gevoel", vertelt de Hilversumse.

"Ik heb zelf zoveel spullen, een warm bed om in te slapen, dagelijks een warme douche met zeep, een wasmachine om mijn kleding in te wassen. Hoe kan ik dan nee zeggen tegen iemand die komt vragen om een extra trui?"

Ook positief nieuws

Gelukkig is er ook iets positiefs te melden. Jeanine zegt dat er steeds meer mogelijk is in de zorg voor vluchtelingen. Het ziekenhuis heeft de poliklinieken weer opgestart. "En wij zijn weer begonnen met verwijzingen naar de 'wasstraat' voor schurft, bloedafnames, brilglazen aanmeten en behandeling van ondervoeding. Hopelijk zet deze trend zich voort en kunnen we volgende week starten met fysiotherapie en workshops. Het lijkt hier dus de goede kant op te gaan. Hopelijk krijgen we wat rust en laat de volgende ramp even op zich wachten", zo besluit ze. 

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]