Start van hoofdcontent

DEN OEVER

nl

'Woede en onbegrip' bij Fietsersbond nu Afsluitdijk jaren langer dicht blijft

20 november 2020, 15.35 uur · Aangepast 24 november 2020, 08.08 uur · Door Christian Olijve

DEN OEVER - Wielrenners en toerfietsers namen vorig jaar met pijn in het hart 'afscheid' van de Afsluitdijk. Het fietspad op de dijk zou voor drie jaar dichtgaan en met een heuse Afsluitrit werd afscheid genomen. Nu blijkt dat de werkzaamheden zeker nog een paar jaar langer gaan duren, zijn de fietsliefhebbers ontroostbaar. "Symbolisch is deze route heel belangrijk."

Foto: NH Nieuws

De Fietsersbond heeft vandaag een gesprek gehad met Rijkswaterstaat over de langere sluiting. Hier is volgens woordvoerder Wim Bot niks uitgekomen. "Maandag wordt het in de Tweede Kamer besproken en Rijkswaterstaat wil de uitkomst daarvan afwachten", vertelt hij aan NH Nieuws. 

"Wij zouden graag zien dat er een tijdelijke openstelling komt, of dat er tijdelijk grotere delen van de dijk toegankelijk worden. Maar het liefst zien we dat er een tijdelijke brug komt bij de sluizen. Want die zijn het probleem."

Bot doelt op de fietsbruggen over de bestaande spuisluizen. Deze zijn nu verwijderd en er kunnen pas nieuwe fietsbruggen worden geplaatst na de renovatie van de spuisluizen. En juist deze werkzaamheden lopen het langst door, meldde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gisteren. De bouwwerkzaamheden duren zeker drie jaar langer, tot 2025. 

"Dit zorgt voor veel woede en onbegrip bij de achterban", vertelt Bot. "Zes jaar in totaal is echt heel erg lang. Het is natuurlijk geen woon-werkverkeer dat over de Afsluitdijk fietst, maar recreatief gezien is het stuk heel belangrijk. Het is een symbolische route. Internationaal is het ook een icoon. Er zijn mensen die van Noord- naar Zuid-Europa fietsen via de Afsluitdijk. 

"Ik ben al 77. Ze moeten wel een beetje opschieten"

Dirk de vries, fietsliefhebber

Fietsfanaat Dirk de Vries (77) had de vertraging al zien aankomen. Hij heeft Rijkswaterstaat daarom voordat de werkzaamheden begonnen al een brief gestuurd. "Ik heb ze gevraagd of ze niet wat later konden beginnen zodat ik kon blijven fietsen", vertelt hij. 

De Vries heeft de afgelopen twintig jaar al duizend keer het IJsselmeer rondgefietst. Alhoewel hij de laatste tijd wel een stuk met de bus moest waar er gewerkt wordt aan de dijk. "Maar die kilometers maakte ik dan later weer goed", verzekert De Vries. Hij hoopt dat hij in de toekomst weer een echt rondje IJsselmeer kan doen. "Ik ben al zevenenzeventig. Ze moeten wel een beetje opschieten."

Over twee weken is er weer een gesprek tussen Rijkswaterstaat en de Fietsersbond. "We hopen op het beste", besluit Bot

Bekijk hieronder het item dat NH Nieuws maart vorig jaar maakte over de Afsluitrit

Honderden fietsers nemen afscheid van de Afsluitdijk: 'Klote dat ie dicht gaat' - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]