Whatsapp

Noord-Holland

Honderden fietsers nemen waardig 'afscheid' van hun Afsluitdijk: "Wel klote"

31 maart 2019, 16.13 uur · Aangepast 1 april 2019, 14.03 uur

Honderden wielrenners en toerfietsers hebben vandaag afscheid genomen van de Afsluitdijk. Het fietspad op de dijk gaat tenminste drie jaar dicht voor werkzaamheden. Met een Afsluitrit wil fietsclub Bicycling een ode en 'saluut' brengen aan de iconische Afsluitdijk.

Toen een paar weken geleden bekend werd dat de Afsluitdijk dicht zou gaan voor alle fietsverkeer heeft fietsclub Bicycling meteen de Afsluitrit in het leven geroepen. "Het is zo vreselijk jammer", aldus initiatiefnemer Rens Muller. "We kunnen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Je hebt de Cauberg, het Kopje van Bloemendaal en de Afsluitdijk. Het is iconisch."

Dirk de Vries uit Wervershoof was van plan dit jaar nog zijn duizendste rondje IJsselmeer te maken. "Het wordt heel moeilijk. In 2017 ging de dijk Enkhuizen al dicht. Ik ben bijna vijf keer de wereld in de rondte gefietst en nu doen ze dijk dicht. Klote, om het maar heel kort te zeggen."

Lees ook: Fietst Dirk ooit zijn duizendste rondje IJsselmeer?

Ook voor fietsclub HTC DOK uit Den Helder is het een zware dag. "We maken geregeld toertochten over de Afsluitdijk", vertelt Wim Erkelens. "Dat moeten we nu zeker drie jaar missen. Het is wel een verbetering dat er een fietspad aan de Waddenkant komt."

Nep
Fietsers en voetgangers kunnen vanaf maandag de speciale fietsbus pakken om naar Friesland te reizen. "Dat is nep, dat doe ik niet," zegt toerfietser Wim Erkelens. Dirk de Vries zal wel moeten om zijn duizendste rondje IJsselmeer te kunnen maken. "Het is een handicap en de fietskilometers haal ik nog wel in."

Lees ook: Afsluitdijk drie jaar dicht: "De fietser is altijd de klos"

Rens Muller van de Afsluitrit stapt bij Breezanddijk even van de fiets. "Heerlijk, prachtig. Wat een afscheidstocht. Maandag afkicken en nog even mijmeren." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws
Whatsapp