Ga naar Content
West-Friesland

Fietst Dirk (75) ooit nog zijn duizendste rondje om het IJsselmeer?

28 maart 2019, 15.08 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Martijn van de Zanden

Dirk de Vries (75) uit Wervershoof fietst al twintig jaar rondjes van 200 kilometer om het IJsselmeer. Hij heeft als doel om de duizend te halen en hoeft er nog maar negentien. Rijkswaterstaat gooit roet in het eten, want het fietspad aan de Afsluitdijk gaat vanaf maandag dicht. Zal Dirk ooit nog zijn duizendste rondje kunnen fietsen?

De fanatieke fietser vraagt zich ook wel eens af waarom hij duizend rondjes wil fietsen om het IJsselmeer: "Want het is me een project." Dirk nam twintig jaar geleden ontslag bij zijn baan in de bouw. Hij ging toen te raden wat hij echt leuk vond in het leven.

Hij startte een eigen bedrijf en hield wat meer tijd over. In 1999 besloot hij zijn eerste rondje te rijden om het IJsselmeer. Hij ontmoette tijdens zijn rit een man die op de oude fiets van zijn moeder driehonderd rondjes wilde fietsen en besloot zijn voorbeeld te volgen.  

Van 300 naar 500 naar 1.000
De driehonderd rondjes in tien jaar werden er vijfhonderd: "Het ging eigenlijk vrij vort." Na vijfhonderd rondjes ging Dirk op vakantie met zijn vrouw, maar bij thuiskomst werd hij platgebeld dat mensen hem misten. En zo geschiedde: 'Dirk Duizendste Rondje' was geboren.

Het lichaam van Dirk is er volledig op ingesteld. "Ik heb misschien drie fietsen versleten, maar ik doe het nog steeds met hetzelfde lijf", grinnikt hij. Hij vervolgt: "Het menselijk lichaam is een wonder."

Project gaat als een nachtkaars uit
De einddatum staat op 31 augustus. Dit wordt echter kantje boord, want Rijkswaterstaat zet per april het fietspad aan de Afsluitdijk op slot. Dirk hoopt nog steeds dat het een 1 april grap is, "want anders zou het betekenen dat een project van twintig jaar als een nachtkaars uit zou gaan."

Alles hangt volgens De Vries af van de welwillendheid van Rijkswaterstaat. Hij hoopt dat er iets georganiseerd kan worden zodat hij zijn rondjes kan rijden. "Ik wil er graag met ze over in gesprek, maar ik wacht nog op een reactie." Dirk vertelt verder: "Want hoe moet dat nu met mijn duizendste rondje? We willen die met honderd man gaan rijden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!