Ga naar Content
West-Friesland

Honderden nieuwe medewerkers: GGD Hollands Noorden opent opleidingscentrum in Opmeer

16 november 2020, 16.34 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

OPMEER - De nieuwe coronatestlocatie van GGD Hollands Noorden opent vandaag op bedrijventerrein De Veken in Opmeer. Bijzonder is dat hier naast teststraten ook klaslokalen zijn. Dit is namelijk ook het trainingscentrum voor nieuwe medewerkers die bijvoorbeeld aan de slag gaan in de teststraat of in het bron- en contactonderzoek.

Vierhonderd nieuwe medewerkers zijn er sinds juni bij GGD Hollands Noorden. Die extra handen zijn hard nodig, zo vertelt Harry Katstra, woordvoerder van GGD Hollands Noorden (GGD HN).

"Eerst liet iedereen die dat kon zijn potlood vallen om zich in te zetten voor de coronatests", zegt Katstra vanmorgen op de nieuwe testlocatie in Opmeer. Inmiddels zijn ze op stoom, zo laat hij weten. De nieuwe trainingslocatie moet nog meer zorgen voor een geoliede machine.

Lees verder onder de video.

Bij de teststraat in Opmeer is een trainingslocatie. - NH Nieuws

Wie nieuw is in het coronateam van de GGD HN, wordt voortaan eerst uitgenodigd in Opmeer. Daar krijg je drie dagen lang een training. "Alle mensen die in het coronateam werken kun je niet zomaar het bos in sturen, die moet je wel van tevoren opleiden om hun taken op een goede manier uit te voeren." 

Drie takken van sport

Er zijn drie verschillende richtingen. Zo kun je aan de slag in de teststraat om de monsters af te nemen. Er is een belteam, die allerlei vragen beantwoordt van particulieren, bedrijven of bijvoorbeeld scholen. Maar ook zijn er medewerkers die het bron- en contactonderzoek uitvoeren.

Lees verder onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Vanmorgen staat Eveline Hoevenaars voor de klas. Ze is arts infectieziektebestrijding in opleiding en geeft achtergrondinformatie over het virus. 

"Je merkt dat mensen verschillende achtergronden hebben. Sommigen zijn verpleegkundigen, sommige mensen hebben heel veel communicatie-ervaring, omdat ze in callcenters gewerkt hebben. Dat geeft veel verschillende vragen en houdt ons ook scherp."

Genoeg ruimte in Opmeer

Aan de ene kant van het gebouw worden de tests uitgevoerd en aan de andere kant staan de klaslokalen. De reden dat de trainingslocatie juist hier is opgezet is simpel: "Deze locatie had zoveel ruimte dat we hier voor de hele regio ons opleidingscentrum kunnen opzetten", aldus Katstra. "Deze ruimte was beschikbaar, we huren dit pand en we zagen dat we dit konden combineren."

Over twee weken opent ook een nieuwe testlocatie in Bovenkarspel. Hier komt geen trainingslocatie bij. In zowel Bovenkarspel als Opmeer staan op de vier tenten waar testen worden afgenomen. Per zogeheten testlijn is er ruimte om tweehonderd tests per dag af te nemen. Al zal dat volgens Katstra niet iedere dag het geval zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook