Ga naar Content

In de maak: duurzame tiny houses voor studenten, statushouders en sociale sector

HOORN - Edwin ter Velde van Clean2Anywhere uit Hoorn maakte al eerder een boot van afvalplastic en doet daar nu een schepje bovenop. Samen met WerkSaam West-Friesland gaat hij tiny houses maken. De bouwmaterialen: rotzooi, afval, vuilnis, puin.

Foto: NH Nieuws

De huisjes zijn voor iedereen die nu extra moeite heeft met het vinden van een woning, zoals studenten, statushouders en huurders in de sociale sector. De woningen moeten steeds een tijdelijke locatie krijgen. Bijvoorbeeld op bouwgrond waar voorlopig nog niet gebouwd wordt of op het water. 

"Het is ontstaan uit onze missie, en onze missie is heel simpel", vertelt Edwin. "Iedereen laten ontdekken dat weggooien zonde is. Als je niet meer gaat weggooien, dan gaan de radars draaien, ga je erover nadenken en word je creativiteit geprikkeld."

Afvaltextiel wordt isolatie

Een voorbeeld: kleding weggooien. Dat is zonde, zo vindt hij. "Je kunt het vervezelen en dan heb je een isolatiedeken. Die kun je verwerken in de woningen, zodat we in de winter lekker warm zitten." Naast afvaltextiel, gebruikt hij ook afvalhout en -plastic voor de productie van de huizen.

In het bouwproces krijgt hij hulp vanuit WerkSaam West-Friesland. Het bedrijf zorgt ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Clean2Anywhere aan de slag kunnen. 

Miljoen euro

Op die manier moet het project ook een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid. En daarmee doen WerkSaam en Clean2Anywhere mee aan de Werkinnovatieprijs - een wedstrijd gericht op het ontwikkelen van nieuwe banen die maatschappelijke problemen oplossen. Er zijn tien ideeën in de running en de beste drie krijgen één miljoen euro om de plannen uit te voeren.

Tekst gaat door onder video.

De tiny houses van Edwin ter Velde. - NH Nieuws

Er is goede hoop op de overwinning. Ze willen namelijk meerdere vliegen in één klap slaan. Het project moet de werkgelegenheid en woningnood aanpakken op zowel een duurzame als rendabele manier, zo vertelt Sha-ied Ahmadali, die zich namens Clean2Anywhere bezighoudt met het businessplan.

"Er zijn twee stromen waar we uit verdienen: de eerste is verkoop aan investeerders en woningcorporaties", aldus Sha-ied. "Je zou ook vakantieparken kunnen meenemen. Maar de focus ligt eerst echt op corporaties die strijden tegen een woningtekort, zij hebben ook nog niet een oplossing."

'Als je niet meer gaat weggooien, dan gaan de radars draaien en wordt je creativiteit geprikkeld.'

Edwin ter Velde, Clean2Anywhere

De miljoen euro kunnen ze de eerste zes maanden goed gebruiken voor het prototype. "Er moet geïnvesteerd worden in machines en huur van de locatie, we moeten de mensen trainen en opleiden. Daarna starten we met de productie, zo groeien we steeds verder. Dat zit in die miljoen, want dat moet voorgefinancierd worden, want de verkoop start pas later", aldus Sha-ied.

De uitslag van de Werkinnovatieprijs is eind januari 2021 bekend. Mochten ze niet in de prijzen vallen, dan start de zoektocht naar investeerders. Want de huisjes, die gaan er wat Edwin en Sha-ied betreft hoe dan ook komen in de zomer van 2021.

Twee Hoornse bedrijven die op deze manier hun bijdrage willen leveren aan de maatschappij, daar is de gemeente blij mee. Of ze er ook voor openstaan om dit project te ondersteunen? "Daar is het nog echt te vroeg voor", zegt wethouder duurzaamheid Samir Bashara. "Openstaan, dat is altijd makkelijk. Wij staan overal voor open. Maar het is anders als het daadwerkelijk gaat om een locatie vinden in dit verband. Daar kan ik nu nog niets over zeggen, maar het is ons geraden dat we ons best moeten doen."

Een circulaire samenleving

Waar anderen niet weten hoe, zijn Clean2Anywhere en WerkSaam hier aan het pioneren op het gebied van hergebruik. En dat prijst de wethouder. "We proberen ze aan alle kanten bij te staan in het vinden van ruimte. Want als je nieuwe dingen doet, dan heb je al vaak te maken met oude regels. Dat is een belemmering die we proberen weg te nemen waar het kan."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Fijn Wonen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.

Lees ook