Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Zorgen om kwetsbare Amsterdammers in tweede lockdown: “We zien schrijnende situaties”

3 november 2020, 16.33 uur · Aangepast 4 november 2020, 16.17 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM - Vrijwilligersorganisaties maken zich zorgen om kwetsbare Amsterdammers tijdens deze tweede lockdown.  Ze krijgen signalen van schrijnende situaties waar ouderen zich soms in bevinden. Daarom doen de vrijwilligersorganisaties een oproep aan mensen die hulp nodig hebben om zich aan te melden.

Foto: Bron: NH Nieuws

Mevrouw Bonnes en mevrouw Hertoge wonen in het Amstelhuis, een woonlocatie voor ouderen in Amsterdam-Zuid. Ze merken allebei de gevolgen van de tweede coronagolf. "Er was vertier en mensen kwamen met elkaar koffie drinken beneden, maar dat is niet meer", vertel mevrouw Bonnes. "Je bent alleen. Mevrouw Hertoge mist het gezamenlijk dineren beneden in het restaurant. "Dat was heel gezellig, maar nu eet ik altijd alleen.

Vrijwilligersorganisaties zien dat kwetsbare Amsterdammers het moeilijk hebben. Monique de Vries, directeur van vrijwilligersorganisatie Combiwel krijgt veel signalen van haar vrijwilligers dat veel ouderen in een moeilijk situatie verkeren. "We horen dat mensen het zwaarder hebben nu in de tweede lockdown", vertelt ze. "We maken ons vooral zorgen om de oudere Amsterdammer. Dat die te weinig of niet meer buiten komt, dat die geldzorgen heeft en dat er geen gezelschap is om je zorgen te delen."

"Dit willen we met elkaar teweeg brengen voor . Nu moeten we er meer zijn dan ooit"

Monique de Vries, directeur van vrijwilligersorganisatie Combiwel

Daarom doet Monique een oproep om je aan te melden als je denkt de hulp goed te kunnen gebruiken. "Onze vrijwilligers zijn heel vindingrijk in de hulp die ze bieden. Bijvoorbeeld het bezorgen van een lekkere maaltijd, of op afstand toch samen eten. Meegaan naar buiten, een boodschap doen en gewoon even met je praten. Het kan allemaal!" 

Sinds maart hebben veel vrijwilligersorganisaties de krachten gebundeld en zijn dan ook op één nummer bereikbaar. Zo ziet Monique dat mensen nu nog makkelijker hulp krijgen door vrijwilligers om de hoek. "Dit willen we met elkaar teweeg brengen voor die Amsterdammer. Nu moeten we er meer zijn als ooit. Het gaat om het welzijn" 

Tekst gaat door onder de video.

Vrijwilligersorganisaties maken zich zorgen om kwetsbare ouderen - NH Nieuws

Roumaysae doet al anderhalf jaar vrijwilligerswerk en gaat regelmatig wandelen met mevrouw Roon Hertoge. "Ik doe dit ook voor mijn werk, maar ik zal dit ook zeker blijven doen. Ik heb echt een zwak voor die lieve oudjes." Mevrouw Roon Hertoge is er ook blij mee "Het is zo fijn om even naar buiten te kunnen. Anders kom ik de kamer niet meer uit." 

Vrijwilliger Marwati  haalt boodschappen voor mevrouw Bonnes. "Ik werkte in de horeca en kwam door de pandemie thuis te zitten. Dus toen wilde ik me graag nuttig maken", aldus Marwati.  Mevrouw Bonnes is blij met de hulp. "Boodschappen doen vind ik doodeng met mijn rollator. Vandaar dat ik blij met haar ben." Ze drinken vaak samen ook een kop koffie.

Marwati heeft zelfs gemerkt dat sommige vrijwilligers nog niet konden helpen, omdat er niet genoeg aanmeldingen waren. "Er zijn zoveel mensen die het met de ouderen te doen hebben. Dus ik zou echt zeggen gewoon om hulp vragen."

Ook in contact komen met iemand die kan helpen? Dat kan via het nummer 020-7670031

of op de website van Voor Elkaar in Amsterdam.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]