Ga naar Content

Provincie schrapt ontheffingsmogelijkheid voor vuurwerk in stiltegebieden

NOORD-HOLLAND - De provincie Noord-Holland heeft officieel een streep gezet door de mogelijkheid om ontheffingen aan te vragen om vuurwerk af te steken in stiltegebieden. Het volledige verbod is opgenomen in de nieuwe Omgevingsverordening. 

De Schoorlse Duinen, archiefbeeld - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Het was al verboden om vuurwerk af te steken in stiltegebieden, die 'gericht zijn op het bewaken van rust en natuurlijke geluiden van flora en fauna', maar mensen konden tot gisteren nog een ontheffing aanvragen. 

Het voorstel voor het volledige verbod komt uit de koker van Partij voor de Dieren. "Stiltegebieden zijn schaarse stukjes Noord-Holland waar mens en dier echt rust kunnen vinden. Dat moet je koesteren, niet verknallen door vuurwerkfeestjes mogelijk te maken. Vuurwerk is bovendien zeer milieuonvriendelijk en een meerderheid van burgers wil een algemeen vuurwerkverbod. Dit is een belangrijke stap in bescherming van een gezonde en groene leefomgeving", aldus Statenlid Ines Kostic van PvdD. 

Volgende week officieel 

De stemming vond digitaal plaats. Statenleden moeten daarom hun stem bevestigen per post. Pas daarna zal de stemming definitief worden.

Het gaat onder andere om natuurgebieden als de Schoorlse Duinen, het Robbenoordbos, grote delen van Texel en de Kennemerduinen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook