Ga naar Content

Gerelateerde videos

Lita uit Bovenkarspel wil een vuurwerkverbod: "Bijna al mijn vogels waren dood op nieuwjaarsdag"

BOVENKARSPEL - "Er zijn maar twee vogels die het hebben overleefd. Oudjaarsdag zijn er vier doodgegaan en nieuwjaarsdag is de rest overleden", vertelt Lita Bakker rustig terwijl ze aan haar keukentafel zit. Maar rustig was het allerminst rond de feestdagen bij huize Bakker. Het vuurwerk knalde ze om de oren en de stress nam toe, ook vanwege hun doodsbange hond. Daarom pleit ze nu voor een vuurwerkverbod bij haar gemeente.

Lita weet niet wat haar overkomt als ze op nieuwjaarsdag de vogels in haar volière gaat voeren. Mogelijk hebben de dieren door de stress van alle vuurwerkknallen de dood gevonden in hun kooi. "Van de tien volgens hebben er maar twee het overleefd."

Maar dat is niet het enige. Haar hond is als de dood voor vuurwerk. Zelfs nu, als ze met haar hond door de fietstunnel naast haar huis loopt, krijgt het dier het benauwd. Ze maant hem rustig te blijven, maar de hond trekt stevig aan de lijn om bijna rennend de tunnel uit te gaan.  "Ja, hij wil er zo snel mogelijk uit", vertelt ze.

 

Foto:

Huis ontvlucht

Als ze weer aan de keukentafel zit, vertelt Lita dat in de buurt lopen met de hond in de laatste maanden van het jaar geen doen is. Dan wordt er flink wat afgeknald, vooral bij en in de fietstunnel. "We gaan dan naar het Robbenoordbos, dat is een half uur heen en een half uur terug. Daar is het nog een beetje rustig."

Op oudjaarsdag ontvlucht Lita zelfs haar huis en gaat ze naar hun caravan in Hierden. Daar is het volgens haar dan iets rustiger. Maar 's avonds weer thuisgekomen voor de jaarwisseling is het beestje weer erg angstig. "Hij slaapt dan ook weer boven bij ons. Rond die tijd is dat het enige wat we kunnen doen, anders krabt hij de hele deur stuk."

Pleiten voor verbod bij gemeente

Volgens Lita kan de vuurwerkoverlast zo niet langer. Daarom heeft ze deze week ingesproken bij de commissievergadering om te pleiten voor een vuurwerkverbod. Dit alleen zonder succes, want ze willen eerst afwachten wat de overheid landelijk besluit. Daarna gaat de gemeente pas beslissen wat ze in de gemeente met het vuurwerk gaan doen.

"Ik had het wel een beetje verwacht. Ze gaan niet meteen het vuurwerk verbieden. Er zijn wel partijen die het wel willen maar er zijn ook partijen die er nog niet over willen oordelen. Dus dat is echt nog afwachten', vertelt Lita tot slot. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!