Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Waarom Hoorn en Opmeer onderscheid maken tussen 'geheim' en 'vertrouwelijk'

22 oktober 2020, 16.45 uur · Door Joost Lammers & Maarten Edelenbosch

HOORN/OPMEER - Naar aanleiding van ons onderzoek naar het aantal geheimhoudingen door overheden in Noord-Holland hebben we de gemeenten Hoorn en Opmeer om een reactie gevraagd. Ook omdat zij naast geheime stukken, werken met vertrouwelijke documenten. 

Geheim document van de gemeente Alkmaar - Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Woordvoerder Marloes Hoorn reageert namens Hoorn: "Uitgangspunt voor ons is 'openbaar, tenzij'. Geheimhouding proberen wij zo veel als mogelijk te beperken. In 2016 is het protocol Geheimhouding op verzoek van de raad vastgesteld. Het kan zijn dat we ons daardoor steeds vaker bewust zijn van de afweging of iets openbaar is of niet en dit op de bijbehorende manier vastleggen. Bij elke oplegging van geheimhouding wordt onderbouwd aangegeven waarom iets geheim moet zijn, hoe lang, en op grond van welke artikelen."

Verschil vertrouwelijk en geheim

Over het verschil tussen geheim en vertrouwelijk geeft de woordvoerder de volgende uitleg: "Geheim mag alleen iets genoemd worden als het de officiële toets van de route van de Gemeentewet heeft gevolgd en er een artikel in de Wob is dat de geheimhouding dekt. Daar valt bijvoorbeeld onder de grond dat mensen het recht hebben zelf als eerste over een besluit dat hen betreft geïnformeerd te worden. Een stuk kan vertrouwelijk zijn als het nog in de meningsvormende fase zit. Dit is bijvoorbeeld bij de begrotingsstukken het geval. Voordat het college hierover besluit, komt dit meerdere keren op de agenda. Pas bij de daadwerkelijke besluitvorming komt er een openbaar besluit."

Opmeer

Woordvoerder Karin van Baar legt namens Opmeer uit hoe zij het verschil zien tussen vertrouwelijk en geheim: "In de bijlagen behorende bij het Wob-besluit kun je zien dat een geheimhoudingsbesluit expliciet als besluit in de notulen staat en gebaseerd is op de Gemeentewet. Bovendien gaat het over bepaalde documenten. De vertrouwelijkheid heeft alleen betrekking op notulen van college-besluiten, waar bijvoorbeeld persoonsgegevens in staan, die gelet op de privacy niet openbaar gemaakt zijn. Opmeer streeft ernaar geen persoonsgegevens meer in de notulen te verwerken, zodat er meer notulen openbaar gemaakt kunnen worden, zonder risico’s op een datalek."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]