Ga naar Content

Hoornse fracties: 'Er wordt te veel geheim verklaard'

HOORN - Er wordt te vaak geheimhouding gelegd op gemeentelijke stukken in Hoorn, vinden twee Hoornse politieke partijen. Commissielid Jan Kollen (PvdA) en fractie Danny Verdonk willen weten hoe vaak dit gebeurt en welke afwegingen er daarbij door het college worden gemaakt. 

Foto: NH Nieuws

Commissielid Jan Kollen vindt dat de gemeente wel wat terughoudender mag zijn met het het stempel 'geheimhouding', zo vertelde hij gisteren op WEEFF-Radio. "Geheimhouding betekent dat je stukken geheim moet houden en er niet met anderen - buiten de commissieleden om - over mag praten. Er zijn situaties waar dat belangrijk is, maar ik denk dat het nu te snel gebeurt."

Geheimhouding wordt vaak - maar niet uitsluitend - gebruikt door gemeentes om te voorkomen dat leveranciers of aannemers informatie over concurrenten in handen krijgen. Volgens Kollen is dit niet altijd meer nodig. "Voor mijn gevoel stamt dit nog uit het verleden en doet de marktwerking nu zijn werk. Als een aannemer nu een prijs weet, moet hij evengoed nog concurreren met andere bedrijven."

Beperking in werk

Op overtreden van geheimhouding staan sancties. De milde variant is dat er een paar maanden geen geheime stukken gedeeld worden met de overtreder, maar er kan ook een maand gevangenisstraf op staan. Die dreiging maakt dat je stukken met geheimhouding echt niet zomaar deelt, meent Kollen, maar hij wordt er ook door beperkt: "Ik word beperkt als commissielid in de middelen die ik heb."

Het effect is dat ons de mond gesnoerd wordt. Dat bedoelen ze niet zo, maar dat is wel een gevolg"

Jan Kollen - commissielid

De laatste tijd waren er verschillende gevallen waardoor Kollen zich echt geremd voelde. "Je wilt als commissielid graag bij je achterban of bij een deskundige te rade kunen gaan of iets wel klopt of om te checken of iets wel reeël is. Dit is door de geheimhouding soms niet mogelijk. Ik kan niet mijn twijfel laten wegnemen of mijn vragen kwijt. Het effect is dat ons de mond gesnoerd wordt. Dat bedoelen ze niet zo, maar dat is wel een effect van de geheimhouding."

Openbreken

Kollen hoopt met de vragen de discussie open te breken. "Ik wil toch echt dat de gemeente moeite doet geheimhouding zoveel mogelijk te voorkomen." Kollen vermoedt dat het de afgelopen twee jaar zo'n tien à twintig keer is voorgekomen. "Het aantal is relevant, maar ook bij welke stukken je er voor kiest. Ze zijn er wel enigszins voorzichtig mee, maar ik vind dat die afweging beter kan."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook