Ga naar Content

Justitie gaat Tata Steel vervolgen vanwege grafietregens

IJMUIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Tata Steel vervolgen vanwege de grafietregens die het bedrijf de afgelopen jaren uitstoot. Dat schrijft de Volkskrant

Foto: NH Nieuws

Een woordvoerder van het OM bevestigt tegenover NH Nieuws dat justitie Tata Steel verdenkt van het overtreden van de milieuvergunning. Daarin staat dat het stof van het terrein niet verder dan twee meter omhoog verspreid mag worden. Verder zou het bedrijf "hebben verzuimd de bron vochtig en schoon te houden ter voorkoming van de stofverspreiding", meldt de woordvoerder.

De grafietregens zorgden vooral in Wijk aan Zee voor veel overlast, waar de stofdeeltjes vanuit het bedrijventerrein neerdwarrelden in het dorp. Dat kwam door het zogenoemde rozaslak, een restproduct dat vrijkomt bij de productie van staal.

Schadelijk

Het RIVM liet de grafietregens vorig jaar onderzoeken. Daaruit bleek dat er zware metalen gevonden waren in de stofwolken, die schadelijk kunnen zijn voor buitenspelende kinderen.

Inmiddels heeft Tata Steel een hal gebouwd om de grafietregens in te dammen. De hal is sinds een paar maanden in gebruik en moet volgens het bedrijf zorgen dat de grafietregens van de rozaslak tot het verleden behoren. Het leeuwendeel van de slak, zoals de converterslak, wordt overigens nog in de open lucht verwerkt.

Slak
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) controleert Tata Steel op het naleven van vergunningen. De dienst laat aan NH Nieuws weten dat het toezicht op de slakverwerking ondanks de komst van de grafiethal wordt voorgezet in dezelfde frequentie als de afgelopen maanden. "Wekelijks komen inspecteurs van onze dienst controleren of er wordt voldaan aan de opgelegde last onder dwangsommen."

Uit nieuw onderzoek van afgelopen zomer bleek dat er opnieuw kankerverwekkende stoffen waren gevonden in veegmonsters van het RIVM. Zowel de dorpsraad als hoogleraar toxicologie Jacob de Boer vroegen daarom om concrete maatregelen tegen de omgevingsvervuiling.

Dagvaarding

Het OM heeft daarin nu dus een concrete stap gezet: "Dagvaarding lijkt passend, omdat openbare verantwoording belangrijk is gezien de bezorgdheid van mensen in de omgeving van het bedrijf", vertelt de woordvoerder.

Overigens houdt het OM nog een kleine slag om de arm: voordat er een definitieve beslissing tot vervolging komt, kan het zijn dat de advocaat nog extra onderzoekswensen heeft. Daarom heeft Tata Steel nog geen formele dagvaarding ontvangen. 

Bekijk hier de video die NH Nieuws in september maakte met hoogleraar toxicologie Jacob de Boer over Tata Steel:

Hoogleraar milieuchemie en toxicologie - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]