Ga naar Content
IJmond

Gemeenten reageren geschokt op zoveelste melding grafietregen Wijk aan Zee

8 juni 2019, 17.31 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Gemeenten in de IJmond zijn geschokt na de zoveelste grafietregen vanmorgen afkomstig van Tata Steel. De gemeenten scharen zich achter de oproep van de provincie dat de staalgigant zich moet houden aan de nieuwe afspraken en "inwoners zekerheid moeten hebben dar de grafietregen daadwerkelijk stoppen".

Dat valt te lezen in een persbericht op de website van de gemeente Velsen. "De IJmond gemeenten staan in nauw contact met de provincie en Tata Steel om de grafietregens te stoppen", aldus de gezamenlijke oproep.

Lees ook: Grafiet vrijgekomen bij Tata Steel, bedrijf stuurt waarschuwingsbericht

Vanmorgen stuurde Tata Steel een waarschuwingsbericht dat mensen in Wijk aan Zee mogelijk hinder konden ondervinden van vrijgekomen grafiet. 

Harde wind
Volgens staalgigant Tata Steel is er - na nader onderzoek - vanmorgen in Wijk aan Zee geen nieuw stof gevonden, ondanks het grafietalarm dat mensen kregen. De harde wind op het terrein zou de boosdoener zijn geweest.

Lees ook: Tata Steel: 'Geen nieuw grafiet in Wijk aan Zee gevonden, harde wind was boosdoener'

Volgens een nieuwe verklaring van de staalproducent is er vanmorgen een medewerker in Wijk aan Zee direct onderzoek gaan doen naar de vrijgekomen grafiet, maar kon hij niets vinden. Wel zou er bij slakverwerker Harsco grafiet zijn vrijgekomen en heeft zich dat op het terrein verspreid door de extreem harde wind, zo luidt de verklaring. Tata spreekt dus een nieuwe grafietregen tegen.

'De maat vol?'
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gaat in de Kamer vragen stellen over de aanhoudende grafietregens, terwijl Tata Steel heeft aangegeven extra maatregelen te nemen. "Wanneer is de maat vol", zegt ze in een bericht op Twitter. "Welke stappen gaat de staatssecretaris nu zetten? Vragen aangemeld."

Lees ook: VIDEO: Emoties lopen hoog op tijdens bewonersbijeenkomst Tata Steel

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, hebben sinds november vorig jaar regelmatig last van de uitstoot van Tata en Harsco. Het staalbedrijf is al tientallen keren beboet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!