Ga naar Content

Horeca dicht, amateurteamsport verboden en mondkapjes worden verplicht

NOORD-HOLLAND - Er komen strengere coronamaatregelen aan. Premier Rutte en minister De Jonge maakten vandaag in een persconferentie bekend dat we teruggaan naar een gedeeltelijke lockdown, waarbij onder andere de horeca weer op slot gaat. Alle maatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in. 

Foto: ANP / Beeldbewerking: NH Nieuws

Naast het sluiten van de horeca wordt ook de amateurteamsport aan banden gelegd. Sporten waarbij geen afstand kan worden gehouden of meer dan vier volwassenen bij elkaar moeten komen zijn verboden. 

De maatregelen gelden in de eerste instantie voor vier weken, al is er geen concrete einddatum toegezegd. Over twee weken is er een evaluatiemoment, als het aantal besmettingen dan niet aanzienlijk is gedaald worden er mogelijk verdere maatregelen genomen, volgens Rutte een volledige lockdown.

Gisteravond laat werd al duidelijk dat de horeca waarschijnlijk weer volledig zal moeten sluiten. Horeca-ondernemers reageren onthutst, en hebben het gevoel dat zij disproportioneel hard getroffen worden door de maatregelen. Volgens Rutte klopt het dat er in de horeca niet heel veel clusters voorkomen, maar volgens hem zijn de clusters in de horeca wel extra groot. "Het gaat om grote groepen en heel veel contactmomenten. Zo'n cluster kan dan oplopen tot 380 besmette personen."

Na 20.00 uur geen alcohol meer

Naast het sluiten van de horeca geldt er vanaf donderdagochtend een algemeen verbod op het verkopen van alcohol en softdrugs na 20.00 uur. Om dat verbod kracht bij te zetten riskeren ook individuen een boete als ze na 20.00 uur met alcohol of softdrugs over straat lopen. 

Volgens Rutte wordt er meer ingezet op handhaving. 

Mondkapjesplicht

Het dringende advies om een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes als winkels wordt omgezet in een plicht. Dit gaat ook gelden op middelbare scholen, mbo's, hbo's en universiteiten. Twee weken geleden zag minister Van Engelshoven er nog niets in om mondkapjes ook op andere plekken dan het voortgezet onderwijs de norm te maken.

Kijk hieronder de volledige persconferentie terug

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Volgens minister De Jonge is het nog niet duidelijk hoe dit juridisch onderbouwd gaat worden. Mogelijk wordt de plicht opgenomen in de coronawet, die eerder deze week door de Tweede Kamer kwam. 

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten in binnenruimtes worden verder aan banden gelegd. Eerder konden veiligheidsregio's uitzonderingen maken voor onder andere theaters. Deze uitzonderingen worden nu weer geschrapt. 

Mensen mogen thuis maximaal één groepje van drie mensen per dag ontvangen. Dit om te voorkomen dat mensen zogenoemde 'blokjesverjaardagen' houden, waarbij elk uur andere bezoekers langskomen. In de buitenlucht mogen bijvoorbeeld vriendengroepen met maximaal vier mensen op anderhalve meter afstand bij elkaar komen. 

Evenementen als openluchtfestivals en kermissen worden weer verboden. Markten blijven wel open, met inachtneming van de algemeen geldende maatregelen. 

Routekaart

Om de bevolking inzicht te geven in de maatregelen die genomen zijn en eventueel nog genomen gaan worden heeft de overheid een routekaart gepubliceerd. Daarin staat onder andere dat, als de cijfers niet verbeteren, er mogelijk een algeheel verbod op bijeenkomsten zal komen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.