Ga naar Content

Burgemeesters Halsema en Broertjes zien het liefst in hele land een mondkapjesplicht

AMSTERDAM - Als het aan burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pieter Broertjes van Hilversum ligt, komt er een landelijke mondkapjesplicht. Vooral op plekken waar het lastig is om afstand te houden, moet een mondkapje dragen verplicht worden. 

Foto: NH Nieuws

In onder andere de regio Amsterdam-Amstelland gaat het advies gelden om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. In het tv-programma Op1 kreeg burgemeester Halsema later op de avond de vraag waarom ze zelf in haar stad geen draagplicht instelt. Volgens Halsema is dat juridisch niet haalbaar. Volgens haar moet het kabinet een landelijke aanwijzing geven voor een draagplicht. 

Tweede golf

Volgens Halsema zit Amsterdam inmiddels midden in de tweede golf. Ze zegt artsen te hebben gesproken die grote zorgen hebben, onder meer voor de gevolgen voor de normale zorg. "Natuurlijk hielden we er rekening mee dat de herfst problematisch zou worden. Maar dat de tweede golf zich zo snel zou aandienen, is zorgwekkend."

Het aantal besmettingen moet volgens haar met minstens 40 procent dalen. "Als we niet de gewenste resultaten bereiken dan zijn zwaardere maatregelen onvermijdelijk. Alleen als iedereen, niemand uitgezonderd, zich nu inspant en zich houdt aan de maatregelen dan kunnen we goede hoop hebben op betere tijden in onze nabije toekomst."

Bekijk hier de persconferentie van Halsema terug:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Urgentie

Ook burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat er een landelijke mondkapjesplicht moet komen. Dat zei hij gisteren na het Veiligheidsberaad. 

Broertjes vindt dat wij 'toe zijn aan mondkapjes in de openbare ruimte, winkels en supermarkten'. "Baat het niet, dan schaadt het niet. Het geeft vorm aan de urgentie", aldus Broertjes. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.