Ga naar Content

Burgemeester Broertjes wil mondkapjesplicht: "Baat het niet, dan schaadt het niet"

HILVERSUM - Er moet een mondkapjesplicht komen om te helpen het snel oplopende aantal coronabesmettingen te stoppen. Dat stelt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Broertjes is niet de enige: ook de burgemeesters van het Veiligheidsberaad lijken voor zo'n plicht te zijn. 

Foto: ANP

Er geldt momenteel nog geen landelijke mondkapjesplicht. Wel geldt er op bepaalde plekken een 'mondkapjesadvies'. Winkeliers zouden het dragen van een mondkapje kunnen opnemen in hun deurbeleid en klanten kunnen weigeren als ze geen mondkapje op willen zetten. 

Volgens de burgemeesters van het Veiligheidsberaad moet het dragen van een mondkapje op openbare plekken verplicht worden. Burgemeester Broertjes vindt dat wij 'toe zijn aan mondkapjes in de openbare ruimte, winkels en supermarkten'. "Baat het niet, dan schaadt het niet. Het geeft vorm aan de urgentie", aldus Broertjes. 

Gedrag moet veranderen

Het dragen van een mondkapje zou volgens de burgemeesters kunnen bijdragen aan bewustwording van mensen dat ze zich moeten houden aan de maatregelen. "Ons gedrag moet veranderen, dat is wel duidelijk", zo klonk het in het Veiligheidsberaad. 

Het doorvoeren van een mondkapjesplicht is overigens aan het kabinet. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]