Ga naar Content

Doodskist en rouwadvertenties bij horeca Alkmaar om dreigende sluiting: "We gaan dood"

ALKMAAR - Het mogelijk sluiten van de horeca voelt als een doodssteek voor cafés in Alkmaar. Na het moeilijke voorjaar weten ze niet of ze nog zo'n klap kunnen overleven. Om aan te geven hoe het ervoor staat als er een sluiting komt, worden rouwadvertenties verspreid door de stad en staat er een doodskist voor 't Hartje op het Waagplein.

Foto: NH Nieuws

"Het gaat steeds zwaarder worden zo", vertelt Sil Vendel van café 't Hartje in Alkmaar. Hij reageert op de uitgelekte maatregelen die vanavond om 19.00 uur worden aangekondigd. 

"Op een gegeven moment houdt het op. Voor ons als eigenaar is dat natuurlijk verschrikkelijk, voor mijn moeder en het gezin. Maar we hebben ook 25 mensen in dienst, die willen we ook doorbetalen aan het einde van de maand."

'Bekijk het maar'

"Duizenden bedrijven gaan omvallen",  zegt Karin Hiemstra, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Alkmaar vandaag voor de camera van NH Nieuws. "En ook mensen die zeggen: 'bekijk het maar, ik stop het mee'. Die geven het gewoon op. En dat is te begrijpen."

Tekst gaat door onder de video. 

Horeca ondernemers in Alkmaar zien het niet meer zitten - NH Nieuws

De KHN-afdeling Alkmaar heeft rouwadvertenties met daarop het 'overlijden' van de horeca gemaakt, die opgehangen worden bij cafés en restaurants in de stad om de symbolische dood van de horeca aan te geven als ze tijdelijk moeten sluiten.

Vendel heeft een doodskist voor zijn bedrijf gezet. "Ik vind het ongepast, maar er is gewoon geen andere weg meer", vertelt hij. "Er moet gewoon duidelijkheid komen bij de mensen, dat het moet stoppen."

"In Alkmaar klinken geluiden: wij blijven open"

Karin Hiemstra - KNH Alkmaar

Voor de horeca in Alkmaar voelt het alsof zij een makkelijk slachtoffer zijn. "Dit hebben we niet helemaal verdiend", aldus Hiemstra. "Maar wij zijn wel de makkelijkste knop om aan te draaien."

Karin vindt dat de overheid gefaald heeft in de handhaving. "We moeten gewoon zeggen: jongens als je niet aan de regels houdt, dan moet je aangepakt worden", vertelt ze. "Wij worden ook aangepakt. Als wij ons niet aan de regels houden worden we direct aangepakt. En terecht. Maar wij hebben ons gedragen en gereguleerd en geregistreerd. En dat doen we nog steeds en dat blijven we ook doen."

Toch open blijven

Het zit de horeca in Alkmaar zo hoog dat cafés en restaurants het verbod volgens Hiemstra mogelijk gaan negeren. "Als wij er voor kiezen om open te blijven, want die geluiden die gaan echt in Alkmaar op: 'wij blijven open',  dan blijven we ons wel gewoon aan de regels houden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]