Ga naar Content

Stadsdichter Haarlem na twee dagen weg vanwege controversiële uitlatingen

HAARLEM - Na twee dagen kan Haarlem weer op zoek naar een nieuwe stadsdichter. De vers benoemde Darryl Danchelo Osenga, artiestennaam Insayno, blijkt tussen 2011 en vorig jaar zeer omstreden uitlatingen te hebben gedaan op social media. Hij zegt nu in een reactie op Facebook dat de titel Stadsdichter hem is afgepakt. De gemeente komt later vanavond met een reactie.

De nieuwe stadsdichter van Haarlem - Foto: Foto: Kilian Moesker

Insayno is afgelopen woensdag gepresenteerd als nieuwe stadsdichter. Toen kwam al snel naar buiten dat hij is veroordeeld voor een opruiende rol bij rellen in de Haagse Schilderwijk en dat hij in 2015 een kwetsende tekst had geschreven over de Holocaust in vergelijking met het slavernijverleden.

Hier heeft hij over gesproken met burgemeester Jos Wienen en daarbij heeft hij afstand gedaan van die tekst en van zijn 'activistische verleden'. Ook tegenover NH Nieuws bood hij gisteren zijn excuses daarvoor aan:

"Ik heb nooit iemand willen pijnigen" - NH Nieuws

Criticasters gingen echter verder met spitten naar andere uitlatingen van Insayno op social media. Een stroom berichten kwam daarbij naar boven uit de periode 2011 tot en met vorig jaar. Hij zei bijvoorbeeld te hopen dat Geert Wilders het volgende slachtoffer zou worden van de moordenaar van Pim Fortuyn. Ook ontkende hij dat er een aanslag was geweest op theater de Bataclan in Parijs. Daarnaast suggereerde hij dat de aanslag op de WTC-torens in Amerika niet had plaatsgevonden. Hij verstuurde vele kwetsende tweets over joden en tweette bijvoorbeeld 'kogel door je kankerkop' naar een politicus. 

Grote misser

Oppositiepartijen in de gemeenteraad kondigden vanmiddag al aan Jos Wienen daarvoor op het matje te willen roepen tijdens een spoeddebat een van de komende dagen. De grootste partij in de oppositie, de VVD, noemde de aanstelling van de stadsdichter 'een grote misser'. "Wat ons betreft verdient hij geen tweede kans om fouten uit het verleden goed te maken. Iemand die zo spreekt over de Holocaust kan geen stadsdichter van Haarlem zijn."

Collegepartijen vonden in eerste instantie nog dat Insayno een tweede kans moest krijgen als hij voldoende afstand zou nemen van zijn songtekst over de Holocaust. Toen daar vandaag de kwetsende teksten op social media bij kwamen, was ook de maat steeds meer vol in de coalitie. Dilia Leitner, namens D66: "Hij moet wat ons betreft de eer aan zichzelf houden. Hoe verbindend kan je zijn met dit soort uitlatingen?"

De grootste partij in de gemeenteraad, GroenLinks, is volgens fractievoorzitter Jasper Drost geschrokken van de kwetsende teksten die zijn opgedoken. "Laat burgemeester en wethouders, en de stadsdichter zelf, daar maar een reactie op geven", zei hij vanmiddag.

Excuses

Hij hamerde er vanmiddag nog op niet te gehaast te werk te gaan. Net als het CDA pleitte hij voor een onderzoek naar de teksten. "Dit gaat over veel meer dan alleen een smakeloos gedicht", zei Eva de Raadt namens het CDA. Net als D66 had het CDA vanmiddag nog het standpunt dat Insayno nadrukkelijker zijn excuses moest maken voor teksten uit het verleden.

"Hij moet door het stof", zei Dilia Leiter (D66). "Hij moet oprecht afstand nemen van het onnoemelijke leed dat hij mensen heeft aangedaan." De PvdA-fractie beraadt zich nog op een standpunt. Raadslid John Oomkes pleit net als anderen op persoonlijke titel dat er een aanvullend onderzoek naar de stadsdichter moet komen. 

Artistieke gronden

Haarlem organiseert het stadsdichterschap met bibliotheek Zuid-Kennemerland. Directeur Roxanne van Acker laat weten dat de benoemingscommissie van de stadsdichter niet alle uitlatingen van Insayno kende. "De leden wisten van zijn activistische achtergrond. Maar niet in die mate zoals het nu via social media naar buiten komt. Het is de taak ook niet van leden om dat te onderzoeken. Op artistieke gronden is deze keuze gemaakt." Van Acker roept onder andere de politiek op nu het hoofd koel te houden en ook met Insayno in gesprek te blijven. 

Burgemeester Jos Wienen reageerde gisteravond voor de camera van Haarlem105 op het vertrek van de stadsdichter.

Burgemeester Jos Wienen over ontslag stadsdichter - NH Nieuws

Verklaring gemeente Haarlem

Voor de Benoemingscommissie Stadsdichter en het college van B & W was bij de benoeming van Darryl Danchelo Osenga, naast zijn kwaliteit als dichter, een overweging dat hiermee meer groepen in de stad betrokken kunnen worden en hij een breed en nieuw publiek zou kunnen aanspreken.
Het college had kennis genomen van eerdere uitspraken en acties van Darryl Danchelo Osenga. Hierover heeft het college voorafgaand aan de benoeming met hem gesproken. In dit gesprek heeft hij nadrukkelijk afstand genomen van zijn eerdere uitspraken. Hierdoor had het college het vertrouwen dat Darryl Danchelo Osenga de functie van stadsdichter zou kunnen vervullen en groepen verbinden.
Nadat de benoeming gepubliceerd is, kwamen nieuwe citaten van Darryl Danchelo Osenga naar voren die haaks staan op waarden waar de gemeente Haarlem voor staat. De discussie rond zijn persoon en zijn standpunten maken volgens het college een geloofwaardige invulling van het stadsdichterschap onmogelijk. Achteraf gezien constateert het college dat diepgaander onderzoek op zijn plaats was geweest waarmee deze gang van zaken had kunnen worden voorkomen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]