Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

CIDI geschrokken van oude songteksten van stadsdichter Haarlem

24 september 2020, 17.31 uur · Aangepast 24 september 2020, 19.19 uur · Door Redactie

HAARLEM - CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) laat weten op hun website erg geschrokken te zijn van de teksten over de Holocaust waar de nieuwe verkozen Haarlemse stadsdichter Darryl Danchelo Osenga in zijn oude songteksten over schrijft.

Stadsdichter Darryl Danchelo Osenga in gesprek met NH Nieuws - Foto: NH Nieuws

CIDI refereert naar een rap van de dichter uit 2012, met teksten als 'De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen' en 'De behandeling van de concentratiekampen is slechts een lachertje vergeleken [met] onze slavenhandel.' Het betreffende lied, getiteld ‘Zwarte Bladzijde’, is een kritiek op het slavernijverleden en de omgang daarmee in Nederland.

In een interview met NH Nieuws legt de kersverse stadsdichter uit dat het nooit zijn intentie is geweest om iemand te kwetsen. "Mijn intentie was om een discussie te openen dat het ene wordt belicht op school en het andere niet. Ik heb op mijn school nooit slavernijgeschiedenis gehad en de Tweede Wereldoorlog werd breed uitgemeten."

CIDI hoopt dat Danchelo Osenga inmiddels wijzer is geworden. Ze hebben contact opgezocht met de nieuwe stadsdichter, met de vraag of hij zijn houding inmiddels heeft veranderd en dat ook kenbaar wil maken. Ook de Benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem is om een reactie gevraagd.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]