NOORD-HOLLAND - Naast de door Rutte bekend gemaakte maatregelen hebben de regio's Amsterdam-Amstelland en Kennemerland aanvullende beperkingen aangekondigd. De regio's zijn door de overheid aangeduid als zorgelijk, wegens het toenemende aantal coronabesmettingen. De maatregelen zijn vanaf zondag 18.00 uur van kracht.
De opvallendse maatregelen voor de regio Amsterdam-Amstelland zijn het 's nachts sluiten van Amsterdamse parken en dat bepaalde voorzieningen speciaal zullen opengaan voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid (de volledige lijst met maatregelen vind je onder het kader).
In Kennemerland worden illegale feesten aangepakt door nachtelijke gebiedsverboden en zullen er extra controles komen bij plekken waar veel besmettingen optreden, zoals sportverenigingen (de volledige lijst vind je onder het kader).
Tot de regio Kennemerland behoren de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Velsen, Bloemendaal, Heemstede, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. De regio Amsterdam-Amstelland behelst Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel. In al die gemeenten gelden per regio vanaf zondag 18.00 uur dus onderstaande, aanvullende regels.
Maatregelen Amsterdam-Amstelland
Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland neemt aanvullend de volgende extra maatregelen, dit valt te lezen in een brief van burgemeester Femke Halsema:
• De gemeente vraagt extra aandacht voor het naleven van de basisregels en het nemen van coronamaatregelen in het openbare leven, zoals in winkels, sportkantines en horeca.
• Publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden worden op bepaalde tijdstippen op de dag alleen opengesteld voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De gemeente vraagt winkels en musea om dat ook te doen.
• Jongeren, studenten en minder taalvaardigen zullen betere voorlichting krijgen.
• De coronapreventieteams van de GGD en gemeenten verzorgen preventiepakketten op maat voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals scholen, horeca en studentenverenigingen.
• Om illegale feesten tegen te gaan, sluit Amsterdam plekken, zoals parken, ’s nachts preventief af.
• Grote drukte in de openbare ruimte moet worden voorkomen.
• Handhaving en politie blijven gerichte controles uitvoeren op plekken waar mensen samenkomen, zoals feest- en zaallocaties, cafés, restaurants en sportkantines.
Maatregelen Veiligheidsregio Kennemerland
Veiligheidsregio Kennemerland neemt aanvullend de volgende extra maatregelen, valt te lezen op de website.
• De coronapreventieteams van GGD en gemeenten benaderen stakeholders binnen de sectoren met extra risico op een besmettingscluster (bijv. sportverenigingen, scholen, supermarkten, horeca, etc.) om ze aan te spreken op hun verantwoordelijkheid zich te houden aan de coronamaatregelen.
• Het handhavingsbeleid wordt voortgezet. Zo zijn er extra controles en handhaving op sectoren waar besmettingen plaatsvinden, zoals bij sportverenigingen.
• Samen met zorginstellingen worden afspraken uitgewerkt over de wijze waarop de organisaties maatregelen nemen om het verspreidingsrisico tegen te gaan. Waarbij ook ruimte is voor situationeel handelen. Bijvoorbeeld het beperken mobiliteit medewerkers, preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en bezoekregelingen.
• Ook met het onderwijs worden afspraken uitgewerkt over de wijze waarop scholen maatregelen hebben genomen (toezicht) en nog moeten gaan treffen (advies) om het verspreidingsrisico tegen te gaan.
• Om illegale feesten in recreatiegebieden tegen te gaan, zal voor bepaalde gebieden 's nachts een gebiedsverbod gelden.
• Het verbod op geluidsapparatuur en muziekinstrumenten op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal blijft van kracht tot minmaal 1 oktober.
Het coronadashboard laat zien dat de regio's Amsterdam-Amstelland en Kennemerland alleen nog als 'Zorgelijk' zijn aangeduid. De andere regio's (Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek) zijn aangeduid als 'Waakzaam', maar dit kan nog veranderen.
Maatregelen voor horeca
De regels die vanavond tijdens de persconferentie zijn aangekondigd, waren deels al gelekt. Ook die gaan in vanaf zondag 18.00 uur. Lees de maatregelen onder het kader.
Onder meer de vervroegde sluiting van bars, cafés en restaurants leidde bij horecaondernemers in de regio's tot grote woede. "Het is de zoveelste klap in het gezicht", laat Daan Kroone van Koninklijke Horeca Amstelland weten. Lees hier het hele verhaal.
• Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
• Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
• Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.