Ga naar Content

Texel vraagt Duitse overheid code rood-besluit te specificeren: "Hier is het veilig"

TEXEL - De gemeente Texel hoopt dat de Duitse overheid haar besluit om de provincie Noord-Holland als risicogebied te bestempelen, wil bijstellen. Meer specifiek: dat enkel bepaalde delen rood krijgen, zoals de regio Amsterdam. "Duitsers lopen op Texel minder risico dan wanneer ze in hun eigen regio verblijven", vindt Frank Spooren van VVV Texel.

Foto: Texelse Courant / Jeroen van Hattum

De telefoon staat sinds vanochtend roodgloeiend bij de VVV Texel. "Veel mensen bellen, mailen en appen ons met de vraag wat ze moeten doen", zegt Frank Spooren van VVV Texel. "Sommigen willen annuleren - er zijn vanochtend zo'n 25 annuleringen bij ons binnengekomen, maar ik merk wel dat er een groot verschil is ten opzichte van de situatie in begin dit jaar. Toen annuleerde iedereen standaard, nu is er meer rust, ruimte en nuance."

Frustrerend

Spooren geeft wel aan het 'frustrerend' te vinden dat vanuit Duitsland en België het advies is gegeven niet naar Noord- en Zuid-Holland te gaan, en dus ook niet naar Texel. "Het ongenuanceerde hiervan is dat wij natuurlijk geen Amsterdam zijn. Terwijl dat de aanleiding is. En wij hier nu wel de gevolgen van ondervinden."

Hij begrijpt niet dat de Duitse overheid heeft kunnen beslissen de hele provincie op rood te zetten. "Je zou verwachten dat er rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de lokale economie."

Het besluit valt ook bij de Duitsers niet in goede aarde. Tekst gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Op Texel minder risico

Hij vindt het besluit bovenal niet terecht. "Er zijn hier weinig besmettingen. Duitsers lopen op Texel minder risico dan wanneer ze in hun eigen regio verblijven. Wij zijn geen bestemming met een verhoogd risico, dus er is eigenlijk geen reden om hier niet te komen. Ze kunnen ook nog steeds komen, het is enkel een advies, alleen moeten ze bij terugkomst een coronatest ondergaan. Als die negatief blijkt te zijn, hoeven ze vervolgens niet in quarantaine."

De test duurt overigens vijf dagen en in die tijd zullen mensen wel in thuisquarantaine moeten. Texel is overigens niet de enige gemeente die van het besluit van de Duitsers en Belgen gevolgen ondervindt. Ook in onder meer Callantsoog worden de ondernemers bedolven onder de mails van mensen die er een vakantie hadden geboekt.

De gemeente Texel neemt desondanks de zorgen van de VVV en de ondernemers serieus. Ze geven aan te proberen te lobbyen bij de Duitse overheid om het besluit aan te passen. "Maar niet vanuit de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. We gaan kijken hoe we vanuit ons eigen netwerk hier iets aan kunnen doen", bevestigt gemeentevoorlichter Linda Dinkelman.

Een kwart van alle toeristen op Texel op dit moment is Duits, anderhalf procent is Belgisch. Dat is minder dan pre-corona: toen ging het om eenderde Duitsers en drie procent Belgen. "Er zitten nu vooral veel Nederlandse gasten op Texel", aldus Frank Spooren van VVV Texel.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook