Ga naar Content

Verdachte doodrijden Tamar (14) aangehouden, mag onderzoek in vrijheid afwachten

MARKEN - De politie heeft een 28-jarige Duitser aangehouden die wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van de 14-jarige Tamar uit Marken. Volgens de politie bestuurde de man de auto die de tiener aanreed. 

Foto: NH Nieuws/Floris van der Woude

De 28-jarige Duitser wordt op dit moment alleen verdacht van het verlaten van het ongeval. Omdat dat volgens de wet geen strafbaar feit is waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, mag de man de rest van het onderzoek voorlopig in vrijheid afwachten. 

De man is woensdag in Noord-Holland verhoord, nadat hij door tussenkomst van de Nederlandse advocaat Anis Boumanjal vrijwillig naar de politie is gekomen. Ook de rol van de 25-jarige bijrijder wordt momenteel onderzocht, vertelt de politie aan NH Nieuws.

'Mogelijk iets gevoeld'

In het AD vertelt Boumanjal dat de twee op campingbezoek waren geweest, waarna ze naar Marken zijn doorgereden. Volgens de advocaat hebben ze onderweg 'mogelijk gevoeld' dat ze ergens overheen reden, maar allebei zouden ze niets gemerkt hebben van een aanrijding.

De twee reden op die bewuste nacht rond 3.00 uur een parkeerterrein in Marken op en bleven twee uur lang in de auto zitten, zo bleek uit camerabeelden. Om 5.30 uur liepen zij langs de voorkant van de auto, om een paar minuten later weg te rijden.

Volgens de advocaat zagen ze geen schade, vertelt hij tegen de krant: "Het klopt dat er dna-sporen op de auto van cliënt zijn aangetroffen, maar op de auto is geen schade van betekenis te zien. Vele scenario’s staan dus nog open, waaronder het scenario dat Tamar al was aangereden of overleden en dat de huidige verdachten haar misschien daarná geraakt hebben met hun auto. Het is van cruciaal belang dat alle mogelijke scenario’s worden uitgezocht. Dat neemt veel tijd in beslag, maar doet wel recht aan het schrijnende incident."

Wetgeving

De grijze Mazda met Duits kenteken was al sinds begin augustus in de handen van de opsporingsdiensten, maar omdat de Nederlandse politie niet zomaar de Duitse eigenaar van de auto kon spreken, duurde het onderzoek langer.

De 14-jarige Tamar kwam in de nacht van 25 juli om het leven. Haar lichaam werd gevonden in de berm van de Zeedijk in Zuiderwoude. Ze was eerder op de avond weggelopen van haar ouderlijk huis in Marken na een woordenwisseling met haar ouders.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]