Ga naar Content
Amsterdam

Kunstenaar Hildo Krop overleed vijftig jaar geleden: "Gigantisch veel gedaan voor Amsterdam"

20 augustus 2020, 21.30 uur
Door: Martijn van Veen · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM - Vandaag is de dag dat kunstenaar Hildo Krop vijftig jaar geleden is overleden. Hildo Krop was kunstenaar en maakte in dienst van de gemeente talloze kunstwerken en beeldhouwwerken voor de stad Amsterdam van 1915 tot 1966.

Hildo Krop - NH Nieuws

Hildo werkte decennia lang in dienst van de gemeente Amsterdam aan beeldhouwwerken in de publieke ruimte: bruggen, gevels en op straat. Alice Roegholt, directrice van museum 't schip windt er geen doekjes om: "Hildo Krop heeft gigantisch veel gedaan voor Amsterdam."

Foto: NH Nieuws

Hildo Krop

Hildo Krop was een kunstenaar in dienst van de gemeente. Hij werkte veel samen met architecten. Zijn werk is in te delen in twee kampen of zoals Roegholt zegt:"aan de ene kant heeft hij een wonderlijke fantasie waarmee hij faunen, duiveltjes en dieren maakte en aan de andere kant een politieke kant waarbij hij vond dat hij arbeiders moest steunen in hun strijd."

Hildo was dan ook een overtuigd communist en geloofde dat zijn kunst niet enkel in het centrum van Amsterdam thuishoorde maar juist ook in arbeiderswijken moest worden geplaatst. Zijn kunst diende het volk te inspireren.

Foto: Bron: Wikimedia

Documentaire

Om stil te staan bij de dag dat Hildo Krop vijftig jaar geleden is overleden zal NH TV om 18.15, 20.15 en 22.15 de documentaire Hildo - beeld van een kunstenaar worden uitgezonden.

Ook Museum 't Schip organiseert nog vele wandeltochten en online lezingen over Hildo Krop.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.