Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

In Amsterdam kun je kunst huren van de buren: "Zorgt voor dialoog"

15 augustus 2020, 10.00 uur · Aangepast 15 augustus 2020, 10.53 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - In Amsterdam worden de komende jaren 40.000 nieuwe woningen gebouwd. Nieuwe bewoners van Amsterdam-Zuidoost kunnen in de CBK kunstuitleen pop-up store kunst huren van lokale bewoners. CBK Zuidoost biedt hiermee de oplossing de kale muren te vullen en verbinding te leggen tussen nieuwe en gevestigde bewoners. 

CBK kunstuitleen pop-up store - NH Nieuws

De pop-up store staat op de begane grond van Ourdomain, een van de nieuwe appartementencomplexen in Amsterdam-Zuidoost. De kunstwerken die te huur zijn in de pop -up store zijn gemaakt door wereldkunstenaars uit Zuidoost. Hier wonen mensen met verschillende achtergronden en de kunstwerken laten dat duidelijk zien.

Anne woont net tien dagen in Amsterdam-Zuidoost en grijpt gelijk beet. Het kunstwerk van een roze koelkast fleurt haar huis meteen op. Ook nodigen de andere kunstwerken in de pop-up store haar uit de buurt te verkennen. Zij pakt nu veel meer de fiets en kiest nieuwe routes. 

Kunst lenen van de buren: het kan in Amsterdam - NH Nieuws

Activerend en uitnodigend is wat de kunstwerken volgens lokale kunstenaar Neil Fortune moeten zijn. Zijn 3D-werken moeten zorgen voor dialoog. 

Stralen

Het is waarschijnlijk niet lang wachten voordat Neil's kunstwerk een huis doet stralen. "De winkel is nog niet officieel geopend maar op een avond worden er al drie kunstwerken meegenomen door nieuwe bewoners", zegt projectleider Maureen Cox.

Op 20 augustus heeft de kunstuitleen pop-up store een feestelijke opening. Voor de eerste 100 bewoners is het mogelijk kosteloos een kunstwerk te huren. Dit geldt voor zowel nieuwe als oude bewoners. De pop-up store blijft nog een tijd staan. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03