Ga naar Content

Zwembaden Zaanstreek-Waterland net niet kopje onder: "Driekwart minder bezoekers"

VOLENDAM -  De coronacrisis heeft er ook bij de zwembaden ingehakt. Met driekwart minder bezoekers is het dan ook moeilijk om het hoofd boven water te houden. Bij de Waterdam doen ze dat door klusjes naar voren te halen, zoals het maken van de binnenglijbaan. Peter Klos van de Waterdam: "We hebben anderhalve maand gewonnen tegenover de normale planning." 

Foto: ANP

In Volendam zijn ze niet de enige die het moeilijk hebben. Ook in de Zaanstreek zijn de bezoekersaantallen met meer dan 50% gedaald." Op een normale zomerdag hadden we ruim drieduizend bezoekers kunnen hebben, nu zijn dat er maximaal duizend verdeeld over twee tijdsloten", aldus Ivonne van Tuijl van Sportbedrijf Zaanstad. 

Langzaamaan zijn de zwembaden rustig aan het opkrabbelen, maar de angst voor een tweede golf blijft. "Dit zorgt voor onzekerheid bij het personeel en de klanten", zegt Klos. Daarnaast heeft de Waterdam nu genoeg personeel om alles aan te bieden, maar dat kan zo veranderen als mensen besmet raken. 

We namen een kijkje in Volendam.

Tekst gaat door onder de video. 

Zwembaden lijden onder coronacrisis - NH Nieuws

De gemeente ondersteunt meerdere zwembaden en de NOW-regeling zorgt ervoor dat ze de financiën nog net kunnen dragen. "We doen er alles aan om, binnen de coronaregels, het exploitatietekort te beperken", zegt ook Harry Knevel van het Zwet uit Wormer.

Bij de Waterdam heeft het personeel een steentje bijgedragen door middel van het opnemen van vakantiedagen tijdens de sluiting. Ook is het groot onderhoud naar voren gehaald. Klos: "Hiermee kan je aan een besparing denken van enkele tienduizenden euro's."

Achterstand inhalen

Voor nu blijven de zwembaden hoop houden. Van Tuijl: "We zijn blij dat we toch open zijn." In Volendam hebben ze voor de kinderen deze zomer daarom extra zwemlessen aangeboden, zodat de achterstand ingehaald kon worden. Leering (6): "Ik heb het zwemmen gemist omdat het heel veel dagen niet was."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.