Ga naar Content
Noord-Holland

Veel zwembaden staat water aan de lippen: "Geld is hard nodig"

24 augustus 2020, 07.30 uur · Aangepast 24 augustus 2020, 10.23 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND - Veel zwembaden hebben het zwaar. Door teruglopende bezoekersaantallen kampen zij met grote verliezen. Volgens Eva Rusman, operationeel manager bij zwembaden-exploitant Optisport, is financiële steun noodzakelijk. "De verliezen van de afgelopen maanden verdienen wij nooit terug", zegt ze tegen NH Nieuws. 

Per 11 mei konden alle zwembaden weer open, met inachtneming van de hygiënemaatregelen en de geldende anderhalvemeterafstandsregel voor personen boven de twaalf jaar in en uit het water. Maar de financiële problemen bij zwembaden zijn nog lang niet opgelost. 

Financiële buffer 

Volgens Teun van Etten, voorzitter van de werkgeversvereniging voor zwembaden en exploitant van zwembaden in Schagen, Heiloo en Langedijk, is het niet gek dat zwembaden het zwaar hebben. 

"Zwembaden maken bijna geen winst", legt hij uit. "Het is net als een sportschool. Op het moment dat een zwembad twee maanden geen inkomsten heeft, wordt het heel lastig het hoofd boven water te houden." 

Volgens Van Etten hebben vooral de private zwembaden het zwaar. Zij krijgen in tegenstelling tot de gemeentelijke zwembaden geen subsidie. "Maar ook zij moesten twee maanden dicht en hebben in die maanden geen inkomsten ontvangen", aldus Van Etten. 

Lees ook

Eva Rusman, operationeel manager bij Optisport, groot exploitant van zwembaden in onder meer Amsterdam, Almere, Hilversum, Huizen, Hoorn en Zwaag, herkent dit maar al te goed.

Terugloop inkomsten 

"Het zwembad moest warm blijven; de huur betaald worden, terwijl betalingen door verenigingen - logischerwijs - uitbleven. De schade is gewoon enorm. Wij hebben over de gehele periode, dus vanaf sluiting tot heden, veertig procent minder inkomsten", zegt Rusman enigszins verslagen. "De verliezen van de afgelopen maanden verdienen wij nooit terug."

Zelfs nu de zwembaden onder strikte voorwaarden open mogen, vallen de inkomsten dus tegen. Dat ziet ook Tycho Knevel, commercieel directeur bij Sportfondsen Nederland met zwembaden in onder meer Monnickendam, Wormer, Amsterdam, Beverwijk, Hoofddorp, Aalsmeer, Dirkshorn, Bussum, Badhoevedorp, Warmenhuizen, Nieuw-Vennep en Heemstede. 

"Zonder steun wordt het gewoon heel lastig"

Eva Rusman, operationeel manager bij Optisport

"Als ik kijk naar de periode maart, april en mei dan hebben wij gemiddeld genomen zo'n veertig procent daling aan inkomsten. De daling van het aantal bezoekers is nog vele malen groter", zegt hij. Oorzaken in het uitblijven van de bezoekers liggen volgens Knevel in de terughoudendheid van mensen en de maximum capaciteit. 

Financiële hulp is volgens beiden daarom streng noodzakelijk om de boel draaiende te kunnen houden. "We zitten in hetzelfde rijtje als het theater, zonder steun wordt het gewoon heel lastig. De situatie moet zeker niet te lang duren", vertelt Rusman.

Ook in West-Friesland zien ze de bezoekers teruglopen, blijkt uit onderstaande video

Zwembaden in problemen door corona - NH Nieuws

Zowel Optisport als Sportfondsen hebben op alle mogelijke manieren steun gevraagd. Beiden hebben geld via de NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) en TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) ontvangen. "Maar die 4.000 euro via de TOGS-regeling wordt per B.V. gegeven, dus dat dekt lang niet de kosten", zegt Rusman. 

Lees ook

Opgelucht is zij in ieder geval wel over het besluit rondom schadeloosstelling van verenigingen. "Hiermee kan dat stuk verlies vanuit verenigingen, die gebruikmaken van de accommodaties, gecompenseerd worden. We hadden het verzoek tot betaling naar hen toe uitgesteld. Dat zij nu schadeloos worden gesteld, komt ons dus zeker ten goede."

Financiële tegemoetkoming 

Gelukkig voor de zwembaden zien gemeenten volgens Van Etten wel het belang van financiële tegemoetkoming in. Volgens hem zijn zij over het algemeen zeer bereidwillig om waar dat mogelijk is bij te springen.

"Je ziet echt dat gemeenten beseffen hoe belangrijk zwembaden zijn. Zeker nu de laatste tijd berichten zijn van kinderen die verdrinken en nu meer dan eens door corona een beroep wordt gedaan op onze vitaliteit." Zijn ervaring is ook dat bij gemeenten het begrip over het algemeen groot is. "Ze hebben door dat de coronacrisis grote impact heeft op de sportinfrastructuur, terwijl die zo belangrijk is", aldus Knevel. 

Ondanks dat de zwembaden momenteel in financieel zwaar weer zitten, houden zowel Van Etten, Rusman als Knevel hoop: "We zullen met elkaar op zoek moeten naar oplossingen zolang de situatie zich zo voor blijft doen. Maar ik heb het geloof dat dat maakbaar is en dat we er met elkaar zeker uitkomen", zegt Knevel vastberaden. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.