Noordkop & Texel

Gezocht voor documentaire: bijzondere liefdesverhalen of herinneringen aan de Afsluitdijk

13 augustus 2020, 10.54 uur · Aangepast 13 augustus 2020, 11.06 uur · Door Redactie

Whatsapp

DEN OEVER - De 90 jaar oude Afsluitdijk krijgt op dit moment een opknapbeurt en dat is een mooi moment voor een documentaire. Filmmaker Hans Goedkoop zoekt daarvoor bijzondere verhalen van mensen die aan de dijk hebben gewerkt, er dagelijks overheen reden of andere herinneringen hebben aan de weg die Noord-Holland verbindt met Friesland. "Een kaarsrechte weg die je vanuit de ruimte kan zien liggen."

Levvel / Rijkswaterstaat

Dat zegt hij tegen NH Radio. De Andere Tijden-gids zoekt vooral persoonlijke verhalen over de dijk. "Voor veel mensen heeft de dijk een speciale betekenis. In sommige families werkten ze generatie op generatie aan de aanleg van de dijk," aldus Goedkoop.

Ingrijpende gebeurtenis

De aanleg was een ingrijpende gebeurtenis, ook voor de mensen die aan de Zuiderzee woonden, vertelt hij. "Die kregen ineens te maken met zoet water." Hij hoopt dat ook zij over hun ervaringen willen vertellen.

Daarnaast kan hij zich voorstellen dat er mannen en vrouwen ten huwelijk zijn gevraagd op de dijk, of personeel van het café of museum op het bouwwerk mooie herinneringen aan hun tijd hebben. "Dus als je hebt geleefd met de dijk, laat het ons dan weten."

Er wordt de komende tijd een documentaire opgenomen en Goedkoop hoopt dat die in oktober af is. Tegen die tijd wordt 'ie uitgezonden bij NH Nieuws. Je kan je ideeën mailen naar [email protected].

NH Nieuws heeft in samenwerking met Oprop Fryslân ook een serie gemaakt over de Afsluitdijk. Bekijk alle afleveringen hier

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Whatsapp