Haarlem

NL
V

Hadden drenkelingen in zee wellicht voorkomen kunnen worden?

10 augustus 2020, 11.32 uur · Aangepast 10 augustus 2020, 11.58 uur · Door Redactie

ZANDVOORT - De rode vlag die aankondigt dat zwemmen in zee verboden is, werd  gisteren gehesen op de Noord-Hollandse stranden. Toch kon dat niet voorkomen dat twee mensen om het leven zijn gekomen in de zee. Ernst Brokmeier van de Zandvoortse Reddingsbrigade vertelt in de Ochtendshow van NH Radio dat hij niet denkt dat het verschil had gemaakt wanneer deze rode vlag eerder was gehesen. "Ik denk dat de keuzes goed gemaakt zijn, het handhaven is zeer, zeer lastig."

Persbureau Nieuwsfoto

De stranden van Noord-Holland waren gisteren afgeladen vol. Het was 35 graden en iedereen zocht verkoeling in het water. De zee was echter gevaarlijk en er kwamen dan ook twee mensen, in Zandvoort en Wijk aan Zee, om het leven. De Reddingsbrigade gaat goed uitzoeken wat er is gebeurd en hoe deze situaties eventueel voorkomen kunnen worden. 

Had de rode vlag eerder gehesen moeten worden om slachtoffers te voorkomen? Dat blijft een moeilijke kwestie, vertelt Ernst Brokmeier van de Zandvoortse Reddingsbrigade. "Of dat het verschil had gemaakt, blijft lastig. Het handhaven van de rode vlag is voor ons zeer, zeer moeilijk. Ik denk wel dat de keuzes goed gemaakt zijn. We gaan zeker met diverse instanties bekijken hoe het allemaal exact verlopen is. Ieder geval staat op zich en we moeten kijken of er in de toekomst andere maatregelen nodig zijn."

"Vorige week hadden we al een paar dagen relatief veel stroming. Daarna werd het weer wat rustiger weer, maar gisteren zagen we de wind aanwakkeren tot windkracht 5 in de middag. Dat betekende: ongunstig laag water, meer muien langs de kust, hogere golven en daarmee kreeg je ook meer stroming in de zee. "

Quote

"We zagen ook mensen die niet of nauwelijks konden zwemmen die toch de zee in gingen"

Ernst Brokmeier, Zandvoortse Reddingsbrigade

"Veel mensen raakten hierdoor dieper in het water en hadden moeite om terug te komen naar het strand. We hebben veel mensen gewaarschuwd, teruggestuurd en geholpen. De gele vlag wapperde al, er gingen waarschuwingen uit via de media en op social media; overal werd gewaarschuwd. Het strand is wel gigantisch groot. Maar uiteindelijk hebben we besloten om de rode vlag te hijsen. Het werd gewoon te onoverzichtelijk en te gevaarlijk."

Ongunstige factoren

Volgens Brokmeier waren er meerdere factoren ongunstig. Hij doelt op het feit dat het strand afgeladen vol lag en vertelt dat er veel meer mensen op het strand waren die onbekend zijn met de gevaren van de zee.  "We zagen ook mensen die niet of nauwelijks konden zwemmen die toch de zee in gingen. Dat het zeer, zeer ongelukkig is dat kun je wel stellen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03