Ga naar Content

Van automonteur tot internetspeurder, iedereen is in de ban van onderzoek dood Tamar

MARKEN - Meer dan duizend mensen uit onze provincie en ver daarbuiten zoeken mee naar aanknopingspunten over de dood van Tamar van Marken. Tips over het nummerbord van de grijze Mazda, automonteurs die de gevonden schroefjes duiden en online speurders die de politie helpen: "We zijn heel blij met alle reacties", aldus Tamars moeder Trijntje.

Foto: NH Nieuws / Politie

Anderhalve week nadat hun 14-jarige Tamar is gevonden langs de dijk ter hoogte van Zuiderwoude is het onderzoek van de politie in volle gang. Na de emotionele oproep van Trijntje en de gisteren vrijgegeven beelden van een auto die mogelijk betrokken is bij de aanrijding, lijken honderden Nederlanders op speurtocht te zijn. 

"Het is een typische Mazda-bevestigingsclip", aldus een garagehouder in Volendam over de schroefjes die zijn gevonden in de berm waar het meisje is gevonden. Ze hebben onze verslaggever laten zien dat de drukkertjes in de wielkas en in de bumper zitten. 

Voor meerdere garagehouders die we hebben gesproken, is het zo klaar als een klontje dat die onderdelen horen bij de auto op de videobeelden. "Dat de politie dit niet zelf kan bedenken, is een beetje raar", aldus een monteur. 

Tekst loopt door onder de video. 

Van automonteur tot online speurder, iedereen is in de ban van onderzoek dood Tamar: "Dichtbij een oplossing" - Verslaggever Mischa Korzec ging langs bij verschillende autodealers / NH Nieuws

Woordvoerder Erwin Sintenie licht toe: "Dat we fotos van de schroefjes delen, kan ook zijn omdat we hopen dat mensen auto's herkennen die de onderdelen missen." 

Scenario-ideeën

Bij de politie zijn ongeveer 1200 tips binnengekomen binnen 24 uur en naast dat er veel gaan over de gevonden onderdeeltjes, variëren ze enorm. "Ze gaan ook over de Mazda, andere auto's met schade en sommige mensen hebben goede ideeën over waar we zouden kunnen zoeken." Veel tips betekent ook veel uitzoekwerk. "Op dit moment worden de bruikbare tips geschift."

Op de vraag of er naast de kleur van het kenteken (wit) cijfers of letters bekend zijn bij de politie antwoord Sintenie van niet. "Dan zouden we al bij die mensen op de stoep staan namelijk." Ook zegt hij dat er geen belangrijke stukjes uit de gepubliceerde beelden van de beveiligingscamera zijn geknipt.

"Als je die camerabeelden ziet, hoop je toch wel dat we dichtbij een oplossing zitten"

Cees van Altena, eilandraad marken

Op Marken hopen ze dat met alle hulp de oplossing dichtbij is. Cees van Altena van de eilandraad van Marken vertelt: "Met alleen die onderdeeltjes die waren gevonden was het moeilijk, maar nu die beelden. Als je de camerabeelden ziet, hoop ik toch dat we heel dichtbij een oplossing zitten."

Het voelt hartverwarmend dat zoveel mensen tips doorgeven aan de politie. "We zijn heel blij met deze ontwikkeling, dat het zo leeft. Hoe eerder er duidelijkheid komt, hoe beter; voor de verwerkingsproces voor de familie en iedereen. Het zou fantastisch zijn."

Verder benadrukt hij namens de familie dat ze nu rust nodig hebben om dit te verwerken.

Reddit

Op verschillende fora binnen de internetgemeenschap Reddit wordt ondertussen ook flink gespeurd naar de herkomst van de stukjes plastic. Het zwarte clipje is ook volgens hen zo goed als zeker onderdeel van de bumper van een Mazda of Honda. 

Over de grijze stukjes plastic bestaat nog enige twijfel, al reageren verschillende mensen dat ze vergelijkbare stukjes plastic hebben aangetroffen toen hun koplamp brak.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.