Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Indrukwekkende erehaag voor overleden Tamar (14) op Marken

1 augustus 2020, 15.00 uur · Aangepast 1 augustus 2020, 18.40 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws / Floris van der Woude

De 14-jarige Tamar, die een week geleden dood werd gevonden langs een donkere dijk in Zuiderwoude, is vanmiddag herdacht op Marken. Voor haar uitvaart liep vrijwel het hele eiland uit. 

De afscheidsdienst vond in besloten kring plaats. Na afloop werd haar kist naar het kerkhof gebracht, onder toeziend oog van honderden Markers. Zij vormden als laatste groet een lange erehaag door het dorp.

De gemeente had vooraf een deel van het dorp afgezet, zodat toeristen de uitvaart niet per ongeluk konden verstoren. Ook waren er extra handhavers en politie op de been. Een van de Marker cafés sloot de deuren tijdens het eerbetoon. 

Rond 14.15 uur luidde de kerkklokken op Marken een half uur lang voor Tamar. Daarna volgde een lange stilte. 

Tekst loopt door na de video

Marken neemt afscheid van Tamar - NH Nieuws

Heftige week

"Het is voor Markers een heel heftige week geweest", vertelt NH Nieuws-verslaggever Floris van der Woude, die de zaak al vanaf het begin volgt. "Alle inwoners leven mee met de familie van Tamar. Het eiland is een heel hechte gemeenschap."

Tamar werd vorig weekend in de nacht van vrijdag op zaterdag dood gevonden langs een donkere dijk in de buurt van Marken. Na onderzoek concludeerde de politie dat ze hoogstwaarschijnlijk was aangereden.

Van de dader ontbreekt elk spoor. Ze verliet haar ouderlijk huis rond 1.00 uur na een discussie. Haar moeder ging haar nog achterna en zocht lange tijd op het eiland. Agenten die vlak voor 4.00 uur werden ingeschakeld, vonden uiteindelijk haar lichaam in de berm. 

Het onderzoek naar de dood van Tamar is nog in volle gang. Afgelopen zondag werden er door de politie meerdere beschadigde auto's in beslag genomen. Hiervan is er nog altijd één niet vrijgegeven.