Ga naar Content

IKC Opmeer lijkt nog ver weg: college wil locatie HOSV definitief schrappen

OPMEER - Vanavond is het opnieuw een hamerstuk in de raadsvergadering van Opmeer: de locatie van het Integraal Kindcentrum in Opmeer. De raad beslist of het college de onderhandeling met voetbalclub HOSV moet doorzetten onder begeleiding van mediation, of dat de voetbalclub als potentiële locatie wordt geschrapt.

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Het IKC in Opmeer is deel van een groter plan voor twee IKC's in de gemeente; het tweede komt in Hoogwoud. In tegenstelling tot de locatie in Opmeer is de locatie in Hoogwoud al rond en loopt daar het proces voorspoedig. Om verdere vertraging in de voorbereidingen Hoogwoud te voorkomen, wil het college dat er een besluit wordt genomen over de locatie in Opmeer.

College schrijft locatie HOSV af

Het blijkt een slepend proces om een locatie te vinden voor het Integraal Kindcentrum in Opmeer. De voetbalclub is welwillend een deel van het terrein beschikbaar te stellen onder bepaalde voorwaarden en er leek zelfs al zicht op een overeenkomst, maar de onderhandelingen liepen spaak. In de commissievergadering van 1 juli werd nog besloten dat mediation ingezet moet worden om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen, maar het college ziet hier liever van af: "Na de recente ontwikkelingen ziet het college geen mogelijkheid om met HOSV op het voorliggende plan nader tot elkaar komen, zelfs niet met mediation", is te lezen in het raadsvoorstel.

Dit tot verbazing van voetbalclub HOSV. De club hield dinsdagavond nog een bijeenkomst waar ook de leden enthousiast bleken voor de plannen, vertelt woordvoerder HOSV. "Bij ons staat de deur nog steeds open, maar we hebben geen contact meer gehad. Wij zouden graag in gesprek gaan, want wij missen nog meerdere onderbouwingen bij hun plannen en hopelijk haalt dat de angel er uit."

"Vechten tegen de overheid is net als trappen tegen een zandberg in de sahara"

woordvoerder voetbalclub HOSV

Relatietherapie 

Er is onder andere onenigheid over de twee mogelijke velden waar gebruik van kan worden gemaakt, waarbij HOSV de voorkeur uitgaat naar het 'B-veld' ziet het college liever een IKC op het 'A-veld'. Ook hier ziet HOSV mogelijkheid voor, mits het b-veld groot genoeg blijkt voor de club. "Wij hebben het gevoel dat de gemeente de handdoek in de ring gooit, omdat het te moeilijk gaat. Wij vinden: HOSV hoeft niet mee te werken, wij doen dit ook voor algemeen belang. Maar dan mag er ook geluisterd worden naar onze wensen en die worden niet gehoord. Vechten tegen de overheid is net als trappen tegen een zandberg in de sahara."

De woorvoerder van HOSV zegt het gevoel te hebben dat beide partijen in twee verschillende werelden leven. "Mediation kan ons weer één laten worden, net als in een relatie", aldus de woordvoerder. Waar vanuit HOSV nog hoop is er met elkaar uit te komen na een goed gesprek, ziet verantwoordelijk wethouder Robert Tesselaar geen heil in mediation. "Mediation betekent zonder voorwaarden met elkaar in gesprek gaan en HOSV heeft voorwaarden die we allang hebben uitgezocht. Maar als de raad besluit dat mediation ingezet wordt, zullen we in gesprek gaan."

Als gemaakte afspraken worden ingetrokken, dan doet dat iets met het vertrouwen"

Robert Tesselaar - wethouder

Toch is er ook vanuit Tesselaar de wens dat de locatie van HOSV gerealiseerd kan woren. "Deze locatie heeft de voorkeur van de inwoners en de ook van de scholen. Het zou een hele mooie samenwerking kunnen zijn, maar we zien ook dat het helaas moeilijk tot afspraken komt met deze partij. Als gemaakte afspraken worden ingetrokken dan doet dat iets met het vertrouwen."

Wanneer de raad vanavond besluit dat de locatie HOSV wordt afgeschreven dan is dat een stap achteruit. "Op zich zijn de twee andere locaties: die van De Bonifatiusschool en van De Akker, destijds al goed uitgewerkt, maar we zouden nu al een besluit nemen over de locatie. Dit schuift nu waarschijnlijk op naar oktober", besluit Tesselaar. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook