Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdamse middenstandsveteranen niet bang voor crisis: "Voor hetere vuren gestaan"

16 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 17 juli 2020, 14.30 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Martijn van Veen

AMSTERDAM - Voor ondernemers is de coronacrisis er eentje van ongekende grootte. Of toch niet? NH Nieuws peilde bij de Amsterdamse middenstand hoe zij de huidige tijd vergelijken met eerdere crises.

Amsterdamse middenstandveteranen zijn niet bang voor coronacrisis - NH Nieuws

Bij Aurora, een elektronica- en verlichtingswinkel die sinds 1909 de Vijzelstraat siert, hebben ze al flink wat crises overleefd. "Rond 1910 vond de omschakeling van gasverlichting naar elektrische verlichting plaats. Wij verkochten en installeerden gasverlichting en moesten toen snel de overstap maken. Het ging ook slecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar klanten bleven komen omdat we onder de toonbank illegale radio-onderdelen verkochten", vertelt assistent bedrijfsleider Remko Gremmen.

Familiegeschiedenis

Slaapcomfort Oost bestaat al 85 jaar, maar kon dit jaar geen jubileum vieren door de coronacrisis. Eric Mostert, eigenaar van de winkel, vindt dat deze crisis nog meevalt in vergelijking met andere crises, die het bedrijf bijna niet overleefde. 

"Aan het begin van de twintigste eeuw heette de winkel Amlefa, maar de economische crisis van de jaren twintig raakte ons hard. Mijn opa kon niet meer aan grondstoffen komen en onze producten werden niet meer afgenomen, en dus gingen we failliet." 

Een maand later won de familie duizend euro in de loterij, waarmee ze alsnog een doorstart konden maken.

Noord/Zuidlijn

Bakkerij Venekamp is al meer dan 120 jaar gevestigd op de Ferdinand Bolstraat, maar ondervond recent nog grote hinder. "De bouw van de Noord/Zuidlijn zorgde ervoor dat de tramhalte niet meer voor de deur lag en de winkel alleen nog maar konden bereiken via een paar planken. Mensen kwamen daarom bijna niet meer langs in de bakkerij", vertelt Koert van Egmond van bakkerij Venekamp.

"Je moet op meerdere paarden wedden. Zo help ik klanten in de winkel, maar lever ik ook aan de horeca"

Koert van Egmond, bakkerij venekamp

Overleven op instinct

De ondernemers leerden van eerdere crises en gebruiken die ervaring om ook de coronacrisis te overleven. "De Noord/Zuidlijn heeft ons uiteindelijk creatief gemaakt. Je moet op meerdere paarden wedden. Zo help ik klanten in de winkel, maar lever ik nu ook aan de horeca", zegt Van Egmond van bakkerij Venekamp.

Remko van Aurora sluit zich daar bij aan: "Je moet niet stilzitten en afwachten. Je moet anticiperen. Dat kan fout gaan. Dat kan goed gaan. Maar het is een kwestie van goed vooronderzoek doen."

Eric van de beddenspeciaalzaak in Amsterdam-Oost vertelt: "We hebben flink wat tijd en energie erin gestoken om een grote en trouwe klantenkring op te bouwen door de jaren heen. We zien nu dan ook weer dat bij ons terugkomen. Dat is het mooiste wat er is."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook