Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaar sluit Tante Truus in het hart: "Ze is een bron van inspiratie"

2 juli 2020, 15.30 uur · Aangepast 2 juli 2020, 20.26 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Verzetsheldin Truus Wijsmuller heeft sinds gisteren een plekje op de Gewelfde Stenen Brug in Alkmaar. Het redden van 10.000 kinderen uit nazi-handen is een nauwelijks te bevatten prestatie, maar de geplande grootschalige onthulling van het beeld moest door de corona-uitbraak worden afgelast.

Foto:

"We hebben twee jaar toegewerkt naar de gewenste onthulling op 21 april, de verjaardag van Truus, maar door de corona lockdown bleek dat niet meer haalbaar. We hebben toen besloten om het beeld toch neer te zette,n omdat er al veel aandacht aan was besteed en bij de Alkmaarders inmiddels bekendheid had", vertelt Leen Spaans van 'Tante Truus is hier' aan mediapartner Alkmaar Centraal.

"Met haar komst naar de Gewelfde Stenenbrug, is Tante Truus terug"

Joris Brussel - stadsdichter alkmaar

Die bekendheid blijkt er inderdaad te zijn en veel Alkmaarders hebben Truus al in hun hart gesloten, zo blijkt uit de louter positieve reacties: "Je ziet haar vanaf de Langestraat al staan, het is gewoon een prachtplek. Wat een mooi beeld en wat verdient ze het.  Eindelijk is ze weer terug in Alkmaar, mooi hoor."

 

Kinderen

Woensdagochtend werd Truus bezocht door een kleine delegatie van betrokkenen en genodigden, waarbij burgemeester Piet Bruinooge en zijn vrouw Elly Bruinooge een bloemstuk plaatsten. Het bloemstuk was kort daarvoor voorzien van vlaggetjes van de landen van herkomst en vestiging van de door haar geredde kinderen.

"Zij voorzag vóór de oorlog het kwaad en heeft er voor gezorgd dat er vele kinderen gered zijn uit de handen van de Nazi's. En dat is een bron van inspiratie voor al die mensen die nu proberen de samenleving een klein stukje beter te maken", zo laat de burgemeester weten. "Met haar komst naar de Gewelfde Stenenbrug, is Tante Truus terug", draagt tenslotte de Alkmaarse stadsdichter voor. En daar valt weinig meer aan toe te voegen. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]