Ga naar Content

Standbeeld Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller vanaf 1 juli te bewonderen

ALKMAAR - Vanaf 1 juli is het standbeeld van de verzetsheldin Truus Wijsmuller te zien op de Gewelfde Stenen Brug in Alkmaar.  Het beeld wordt geplaatst op 29 en 30 juni. Vanwege de coronamaatregelen kon de eerder geplande grote onthulling in april niet doorgaan. 

Foto:

Truus Wijsmuller heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 10.000 Joodse kinderen uit handen van de Duitsers weten redden. Later organiseerde ‘Tante Truus’ de beroemde Kindertransporten, waarbij honderden kinderen tegelijk per trein naar Nederland reisden en daarna op de boot naar Engeland werden gezet. Aan deze reddingsacties dankt zij haar bijnaam ‘moeder van 1001 kinderen’. 

Kinderen van Truus

Ook na de oorlog zette Truus zich in voor kinderhulp, met name in Suriname. Haar heldendaden bleven lange tijd onbekend. Ook in haar geboortestad Alkmaar. Inmiddels heeft de gemeente een straat naar haar vernoemd en wordt zij geëerd met een groot standbeeld. De bronzen Truus is omringd door kinderen en kijkt vanaf de Gewelfde Stenenbrug uit op haar oude woonhuis.

Lees ook

Op 21 april, haar geboortedag, zou het standbeeld van Truus een ceremoniële onthulling krijgen, in het het herdenkingsjaar ‘75 jaar Vrijheid’. De plannen werden noodgedwongen verplaatst naar het najaar, maar ook die mogelijkheid is momenteel te onzeker. Daarom zijn de plannen afgelast en wordt het beeld geplaatst zonder publiek. De beeldhouwers Lea Wijnhoven en Annet Terberg brengen het beeld een bezoek , samen met burgemeester Piet Bruinooge.

Nieuwe traditie

De Historische Vereniging Alkmaar ontwikkelt momenteel een educatief programma rond het vluchtelingenthema, met in de hoofdrol Truus Wijsmuller. "Hopelijk kan Truus’ geboortedag volgend jaar wél feestelijk worden gevierd en markeert die dag de start van een nieuwe traditie in Alkmaar", aldus de gemeente Alkmaar.

Bekijk hieronder de video die NH Nieuws eerder maakte over Truus, de moeder van 1001 kinderen:

Truus Wijsmuller - NH Nieuws

Lees ook