Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Gemeente Zaanstad sluit abrupt Wilhelminasluis: "We zijn totaal verrast"

20 juni 2020, 10.57 uur · Aangepast 20 juni 2020, 12.54 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad heeft gisteren om 14.30 uur de Wilhelminasluis abrupt voor onbekende tijd gesloten. Medewerkers van de Havendienst zouden de sluis, die wordt gerenoveerd, niet veilig genoeg achten om nog te bedienen. 

Foto: Wilhelminasluis

De gemeente maakte de beslissing in een mail kenbaar en laat weten dat verder informatie nog volgt. 

Voor Hans Stammes, regionale voorzitter van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer, komt het besluit van de gemeente als donderslag bij heldere hemel. Schippers gaan er volgens hem enorm veel last van krijgen.

"Wij kunnen dit niet accepteren. Een brug of sluis kun je niet zomaar dicht gooien. Uiteraard staan we voor veiligheid en begrijpen we het verhaal. De sluis wordt namelijk al jaren gerenoveerd. Maar dit gaat niet zomaar", vertelt Stammes aan NH Nieuws. 

'16 uur omvaren'

Het belang van de sluis is volgens hem dusdanig groot dat het sluiten ervan flinke consequenties heeft. "De wat grotere schepen moeten 16 uur omvaren. Het is een van belangrijkste sluizen van Noord-Holland. Ik had gehoopt dat er een andere oplossing was. Als er aan de weg wordt gewerkt staan er vaak mensen bij die het verkeer in goede banen leiden. Zoiets had hier wellicht ook gekund."

Brief  

Stammes is bezig met het schrijven van een brief naar de gedeputeerde waarin hij een klemmend verzoek doet op de provincie om de sluis zo snel mogelijk weer te openen. "Het liefst vandaag nog. De kosten die schippers maken zullen we anders gaan verhalen op de provincie."