Ga naar Content

Renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam loopt op schema: "Complex, maar het lukt"

ZAANDAM - Het is een gigantische klus, maar hij vordert gestaag. De renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam gaat volgens projectleider Adriaan Ballemans de deadline halen. "De Sail en de Dam tot Damloop lopen geen gevaar." 

Foto:

Sinds september wordt de Wilhelminasluis vernieuwd, omdat de huidige sluis is verouderd. Zowel de Beatrixbrug als de Wilhelminabrug zijn tijdelijk afgesloten om het project in goede banen te leiden. 

Obstakels

De Zaandamse sluis werd in 1903 gebouwd en voor die tijd was er ook al een dam. Bij de renovatie van de sluis is men op houtenresten gestuit. "Dat waren voor ons wat obstakels, maar dat hebben we gelukkig kunnen oplossen", zegt Ballemans.

"Wie weet wat ze daar in de bodem aan schatten gaan vinden"

Adriaan Ballemans, projectleider

Ook is er inmiddels aan de Oostzijde, pal naast de bebouwing, een damwand geplaatst. De volgende stap is het gedeeltelijk slopen van de Beatrixbrug.  "

Sluis verdiepen

Nu kunnen er nog schepen door de sluis, maar in april en mei ligt alles stil. "We gaan de sluis twaalf meter verdiepen",  vertelt Ballemans. Daar verheugen de Zaanse archeologen zich nu al op. "Wie weet wat ze daar in de bodem aan schatten gaan vinden."

De bruggen gaan - als alles goed gaat - eind juni open. Dan kan de noodbrug over de Zaan voor voetgangers en fietsers weer dicht.

Lees ook