Ga naar Content
Noordkop & Texel

Dochter van Wim (89) die 'ontsnapte' uit verzorgingstehuis krijgt bijval: "Dit kan niet meer"

13 juni 2020, 19.55 uur
Door: Jimmy Miltenburg · Foto: NH Nieuws

'T ZAND - De dochter van de 89-jarige Wim die onlangs de coronaregels aan zijn laars lapte door toch zijn verzorgingstehuis te verlaten, krijgt veel bijval. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij haar strijd voor soepelere omgangsregelingen voor bewoners van het complex."De mensen zijn eenzaam en worden depressief", stelt ze. 

Het gaat zo niet langer vinden Jolanda, Marja en Gerda. Alledrie hebben ze een ouder, of zelfs beide ouders, in verzorgingshuis De Zandstee wonen.

Onder andere de 89-jarige Wim die onlangs het huis ontvluchtte toen hij het binnen écht niet meer aankon. De actie van de vader van Jolanda bracht wat teweeg. Ze beschreef zijn verhaal op Facebook en de reacties stroomden binnen. "Niet alleen van mensen die het herkenden", legt ze uit. "Ook mensen die naar mij kwamen die samen wilden gaan zitten, omdat ze ook tegen problemen aanliepen."

Naasten inwoners verzorgingshuis De Zandstee in actie: "Bezoekregeling moet verruimd worden" - NH Nieuws

De dames hebben schrijnende verhalen van de afgelopen weken, waarin er mondjesmaat weer bezoek werd toegestaan. Zo moesten ze naar hun ouders zwaaien vanachter dranghekken en is het, aangezien twee van hen uit een groot gezin komen, nog altijd niet mogelijk om langs te gaan.

"De maatregelen schieten hun doel voorbij"

Gerda Boekel-De Groot, dochter

Ook mochten hun ouders tijdens een corona-uitbraak in het verzorgingstehuis niet van hun kamer af en hebben ze het emotioneel zwaar. "Ze doen uitspraken als 'van mij hoeft het niet meer'", vertelt Gerda Boekel-De Groot. Haar beide ouders verblijven in De Zandstee. "Dan schieten de maatregelen zijn doel voorbij en tonen ze alleen maar aan de buitenwacht 'kijk eens hoe serieus wij het nemen'", vertelt ze.

Om hun boodschap kracht bij te zetten, hebben ze zich verenigd. Vanmiddag werd een bijeenkomst georganiseerd voor andere naasten die zorgen hebben.

Zoektocht

Zorggroep Samen laat weten de dames te begrijpen en altijd te zoeken naar wat wél kan. "Maar ik hoop dat ze ook begrijpen dat we regels en richtlijnen meekrijgen en daarbinnen zoeken naar wat kan en veilig is. Het is en blijft een zoektocht naar veiligheid en vrijheid",  vertelt Caroline Beentjes van het bestuur van Zorggroep Samen.

Volgens haar is het een moeilijke fase en zijn de regels niet altijd even helder.  "Nu gaat iedereen binnen de mogelijkheden zoeken naar wat mogelijk is. Dan zie je verschillen ontstaan tussen de zorglocaties. En dan neemt de onmin toe. Maar weet dat wij op elke locatie proberen de mogelijkheden ten volle te benutten", benadrukt ze. 

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier