Ga naar Content

Wim (89) ontvlucht verzorgingshuis en moet actie bekopen met twee weken isolatie

'T ZAND - Na maanden verplicht binnen te hebben gezeten in verzorgingstehuis De Zandstee in 't Zand, kon de 89-jarige Wim van Duin er vorige week niet meer tegen. Hij pakte zijn fiets en ging om half zeven 's ochtends een rondje rijden. Wim werd echter gezien en moest zijn actie bekopen met twee weken isolatie. "Hij zit er helemaal doorheen. Is woest en verdrietig tegelijk", vertelt zijn dochter Jolanda.

Foto: Privéfoto / Google Streetview

Jolanda doet voor haar vader Wim van Duin (89) het woord, hij is te verdrietig om het zelf te vertellen. Ruim anderhalf jaar geleden kwam hij in het verzorgingstehuis in 't Zand terecht. Zijn vrouw had dementie en hij kon haar niet meer thuis verzorgen. Krap een halfjaar zaten ze in dit tehuis toen zij overleed. Wim kon er blijven wonen en was - ondanks het overlijden van zijn vrouw - gelukkig.

De oud-landarbeider verzorgde de tuin van het zorgcentrum en is ondanks zijn leeftijd nog zeer sportief. "Hij fietste elke dag 25 kilometer", vertelt Jolanda. "Tenzij het slecht weer was, natuurlijk. Hij liep dagelijks vijf kilometer en ging één keer in de week naar een fitnessles." Totdat de coronacrisis uitbrak. Toen was hij ineens letterlijk aan huis gekluisterd. Lastig, vooral als je nog zo fit bent. Het verzorgend personeel deed wat ze kon en bracht de hometrainer van de fysiotherapeut naar zijn kamer. Die stond anders toch stil.

Doorzettingsvermogen

Wim greep de kans met beide handen aan en bracht op een gegeven moment elke dag vijf kwartier door op de hometrainer. Ook ging hij rondjes lopen in zijn kamer: van de slaapkamer naar de badkamer, de gang en de woonkamer. Elke dag zo'n 150 keer. Bij de laatste rondjes pakte hij nog eens twee gewichten van elk één kilo en nam die in de hand mee. "Mijn vader heeft ontzettend veel doorzettingsvermogen", aldus Jolanda. "Hij wilde in beweging blijven, ook met het idee dat hij binnenkort weer naar buiten zou mogen. Dan wilde hij fit zijn."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Privéfoto

Hoewel hij een positieve instelling heeft, begon hij het de laatste weken steeds moeilijker te krijgen. "Het personeel deed veel: zo liepen ze zingend door de gang en speelden bingo met de bewoners in de deuropening. En er kon al wel iets meer. Hij mocht op de gang bij de buren langs en mocht onder begeleiding naar het terras. Maar hij wilde er zelfstandig een keer uit."

Vorige week maandag greep hij 's ochtends om 6.30 uur zijn kans. Hij liep naar de fietsenstalling van het personeel, pakte zijn fiets en ging een uurtje rijden. Iemand had hem echter gezien en de zorginstelling greep gelijk in. Wim moest twee weken in isolatie en was zo weer terug bij af. Het heeft er flink ingehakt. "Ik zie hem als een gebroken man. Zelfs toen hij voor zijn longen in het ziekenhuis lag, ging hij in zijn pyjama al rondjes lopen om zijn conditie op te bouwen. Maar nu heeft hij nergens meer zin in. Het is in- en in-triest."

Maatwerk

Jolanda roept zorgcentra en de overheid op om maatwerk te leveren als het gaat om coronaregels, en niet alle ouderen over één kam te scheren. "Hij voelt zich als een klein kind behandeld. Mijn vader was helemaal niemand tegengekomen, bovendien was het vroeg in de ochtend. Zorgmedewerkers moeten we ook op hun woord vertrouwen dat ze zich aan de regels houden, dus dan moet dat met ouderen ook vind ik. Bovendien zijn er mensen die fitter zijn dan anderen. Dus vind ik dat je ook niet even streng moet zijn voor iedereen."

Het liefst hadden zijn kinderen hem tijdelijk in huis genomen, maar dat kon niet: dan was hij zijn kamer namelijk kwijt geweest. Overigens wil Jolanda geen kwaad woord horen over het zorgpersoneel. "Ze doen hun best hem op te peppen en verzorgen hem zo goed als ze kunnen." Morgen wordt de isolatie opgeheven.

Woonzorggroep Samen zegt in een verklaring 'niet in te kunnen gaan op individuele gevallen'. Maar daarnaast zegt ze ook: "Indien een cliënt zich niet aan de coronaveiligheidsvoorschriften houdt, dan zijn wij genoodzaakt om het belang van de groep zwaarder te laten wegen dan dat van het individu. Uit bescherming van de andere bewoners en de medewerkers gaan we dan conform de richtlijnen van het RIVM over tot een quarantaine periode."

Wie Wim een hart onder de riem wil steken, kan hem een kaart sturen. Zijn adres is Wilhelminastraat 1 kamer C107, 1756 TH 't Zand.

Corona in de Noordkop & Texel
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn