Ga naar Content

Tata's schoorstenen roken weer, maar voor hoelang? "We moeten lange adem hebben"

IJMUIDEN - Na de staking van gisteren en vannacht, roken alle schoorstenen op het terrein van Tata Steel weer als vanouds. Toch is het niet de vraag of, maar wanneer er nieuwe acties volgen. Het gebrek aan een uitgekiende planning is volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis onderdeel van de strategie. "Soms wel, soms niet, en óók als verrassing."

Adempauze bij Tata Steel, volgende acties in estafettevorm - NH Nieuws

"We bereiden ons voor op een lange periode van acties", zegt de vakbondsman voor de camera van NH Nieuws, "want we zien dat de directie op dit moment niet naar ons toe komt. Dus dat betekent dat we een lange adem moeten hebben." 

Estafette-actie

De voorbereidingen voor nieuwe acties zijn inmiddels in volle gang. "Die plannen komen binnenkort wel naar buiten." Om het verrassingseffect in stand te houden, worden ze dus niet al te lang van te voren aangekondigd. Wel kan Berghuis al zeggen dat de eerstvolgende actie een estafette-actie wordt. "Waarbij we het hele bedrijf zullen confronteren met de vraag, kom je in actie?"

Lees ook

Los van de naderende estafetteacties roept de vakbond het Tata-personeel op vanaf vandaag tot en met volgende week woensdag stiptheidsacties te houden. Met andere woorden: het personeel wordt gevraagd om de taakomschrijving letterlijk te interpreteren en geen extra werkzaamheden of overwerk uit te voeren.  

'Flinke tik uitdelen'

"Voer je werk stipt uit en hou je letterlijk aan alle voorschriften, neem de regels op het gebied van veiligheid ook letterlijk, et cetera. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken", schrijft Berghuis in een brief aan de medewerkers. Met de stiptheidsacties kan het personeel 'een flinke tik uitdelen aan hun werkgever, omdat het productieproces dan vertraging oploopt."

"De stiptheidsacties zijn aanvullend op de estafetteactie", bevestigt Berghuis telefonisch aa NH Nieuws. "Misschien stoppen we er op 17 juni mee, maar misschien gaan we er wel mee door."

Financiële schade

Berghuis erkent dat de acties het bedrijf financieel schade berokkenen. "Dat is een loyaliteitsprobleem, maar het is echt nodig. Mensen voelen nu gewoon dat het over de toekomst gaat, over hun werk gaat, over hun gezin gaat, en over hun installatie waarin niet geïnvesteerd wordt. Dat merken we aan onze mensen: het is ons nu genoeg, nu of nooit." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook